Мей ще даде право на депутатите да прекратят Brexit

Другата седмица ще бъдат проведени серия от гласувания по темата

Мей ще даде право на депутатите да прекратят Brexit

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей планира да предложи на депутатите да гласуват дали Brexit да се прекрати и Великобритания да остане в Европейския съюз, пише Business Insider. Днес министри от нейния кабинет заявиха, че правителството ще започне поредица от гласувания другата седмица какво да се прави, ако парламентът пак отхвърли споразумението за Brexit.

Според източници на британската телевизия Sky News възможностите за действие ще включват провеждането на втори референдум по темата за Brexit, реализиране на още по-меко излизане от ЕС или дори спиране на чл. 50 от Лисабонския договор и оставане в Блока. По-рано днес стана ясно, че петицията за спиране на Brexit и оставане на Великобритания в ЕС, публикувана на сайта на британското правителство, вече е събрала над 3 млн. гласа.

На въпрос какъв е правителственият план за предстоящите гласувания министърът по въпросите за Brexit Куаси Куартенг от управляващата Консервативна партия обясни, че гласуванията ще са „свободни“, т.е. правителството няма да инструктира консервативните депутати как да гласуват.

„Очевидно, ако Камарата на общините бъде попитана как да се действа занапред, ще е изненада, ако гласуванията не са свободни“, каза Куартенг пред Долната камара на британския парламент.

Британският вицепремиер Дейвид Лидингтън още миналата седмица също даде сигнал, че народните представители в Лондон ще имат повече шансове да изразят гледните си точки относно Brexit.
Коментари: 0