Мей търси помощ от Меркел за сделката по Brexit

От Брюксел са готови за още преговори, но не и по най-спорните теми

Мей търси помощ от Меркел за сделката по Brexit

Снимка: БТА

Тереза Мей ще поиска подкрепа от Ангела Меркел за споразумението по Brexit. Британският премиер иска от германския канцлер да убеди останалите европейски лидери да приемат промени в документа, уреждащ отношенията между Лондон и Брюксел след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише Reuters. Днес Мей се среща както с Меркел, така и с холандския премиер Марк Рюте. В четвъртък и петък пък предстои нова среща на лидерите на ЕС за Brexit.

Остават по-малко от четири месеца до насрочения за 29 март 2019 г. Brexit, а процесът по уреждането на отцепването на Острова от Блока се превърна в хаос, когато Мей призна, че британските депутати няма да приемат споразумението в настоящия му вид и отложи гласуването в парламента.

На фона на призивите за нови парламентарни избори, присмех и предупреждения, че опитите ѝ да постигне споразумение с Брюксел са напразни, Мей отказва да се предаде и се надява ЕС да приеме промени в сделката, които да я направят по-приемлива за Брюксел. Европейските лидери от своя страна казват, че са готови да обсъдят как да уредят ратифицирането на споразумението в Лондон, но добавят, че най-спорните теми, сред които е избягването на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, няма да бъдат предоговаряни.
Коментари: 0