Менда Стоянова: Няма да се тегли нов външен дълг

Тригодишната бюджетна прогноза не налага емитирането на нов дълг

Менда Стоянова: Няма да се тегли нов външен дълг
Тригодишната бюджетна прогноза не дава основание за тегленето на нов външен дълг. Това заявява в позиция, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ, председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Реакцията идва в отговор на обвинение от страна лидера на БСП Корнелия Нинова за увеличаване на външния дълг. 

По думите на Стоянова, тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма. Това на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години, се казва още в изявлението. 

Стоянова припомня, че през 2016 г. правителството е преговаряло с Банката за развитие на Съвета на Европа, като е успял да договори „при изключително благоприятни условия рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро”. Целевите средства се очаква да бъдат насочени към съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. 

От информацията става ясно, че парите ще се отпускат на страната ни само във връзка с усвояването на еврофондовете. Ако те бъдат спрени, средствата няма да бъдат похарчени. „Това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество”, посочва още председателят на бюджетната комисия Менда Дтоянова, цитирана в прессъобщението до медиите. 

Коментари: 0