Меркел, Макрон и Тръмп призовават за спиране на бойните действия в Сирия

Президентът на САЩ обсъди ситуацията в телефонни разговори с двамата европейски лидери

Меркел, Макрон и Тръмп призовават за спиране на бойните действия в Сирия

Линейки чакат за извозване на болни и пострадали в Източна Гута

Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха снощи по телефона ситуацията в Сирия и новите оръжейни системи, огласени вчера от руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции.

Канцеларията на Меркел съобщи, че двамата лидери са се съгласили, че силите на сирийското правителство и техните руски и ирански съюзници трябва да спазват резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Сирия. "Тази резолюция изисква незабавно спиране на огъня в Сирия", заяви говорителят на канцлерката Щефен Зайберт.

Двамата лидери призоваха Москва да прекрати участието си в бомбардирането на контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута. Те поискаха правителството на Башар Асад да бъде държано отговорно за влошаването на хуманитарната ситуация в предградието, за използване на химически оръжия, нападения срещу мирни граждани и хуманитарна блокада. 

И двамата лидери са изразили безпокойство във връзка с огласените вчера от президента Владимир Путин нови оръжейни системи "и техните негативни последствия за международните усилия за контрол над оръжията".

Малко след това стана ясно, че Тръмп е провел телефонен разговор по темата и с френския президент Еманюел Макрон днес.

Двамата също призовават за незабавно изпълнение на договорката за 30-дневното спиране на бойните действия в Сирия, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на френското президентство.

В писмено комюнике Елисейският дворец посочва, че Макрон и Тръмп са изразили съгласие да работят заедно за прилагане на приетата миналия уикенд от Съвета за сигурност на ООН резолюция за спиране на огъня, доставка на хуманитарна помощ и евакуиране на ранените и болните от обкръжения от правителствените сили бунтовнически анклав Източна Гута близо до Дамаск.

Двамата президенти призовават Русия недвусмислено да окаже максимален натиск върху Дамаск, за да накара сирийското правителство да изпълни резолюцията, се казва в комюникето.

Макрон заяви, че ако се докаже, използването на смъртоносни химически оръжия ще доведе до решителни ответни действия. Френският президент допълни, че следи изключително внимателно въпроса. 
Коментари: 0