Меркел предпочита нови избори пред правителство на малцинството

Това стана ясно от думите на германския канцлер след среща с президента на страната

Меркел предпочита нови избори пред правителство на малцинството
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че предпочита нови парламентарни избори пред алтернативата да сформира правителство на малцинството. Това заяви тя в понеделник след консултация с президента на страната Франк-Валтер Щайнмайер, предават световните информационни източници. 

От думите на Меркел става ясно, че тя е готова да поведе своята Християндемократическа партия на нови избори, след като през уикенда разговорите с потенциалните коалиционни партньори претърпяха провал. 

Във връзка с възможността да оглави кабинет на малцинството Меркел коментира: „Много съм скептична“. Настоящият канцлер изтъкна, че има готовност да води Германия още четири години, но също така е на мнение, че това трябва да се случи чрез правителство на мнозинството. Тя обясни, че това е необходимо за стабилността и на страната, и на Европа като цяло. 

Изявлението на Меркел обаче не означава непременно, че Германия се насочва към предсрочни избори, пише DW. Първо, държавният глава предстои да се обърне към другите партии в опит все пак да се сформира коалиционно управление. 

„Очаквам партиите да направят създаването на ново правителство възможно в обозримо бъдеще“, заяви Щайнмайер по-рано. Той изтъкна, че те носят отговорност за гласовете на избирателите и призова за консултации помежду им. 
Коментари: 0