Меркел се обяви срещу квоти за електроавтомобилите

Според нея автоиндустрията сама трябва да положи усилия да върне доверието на хората, а не да бъде принуждавана

Меркел се обяви срещу квоти за електроавтомобилите

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предложение, направено от конкурентите ѝ от Германска социалдемократическа партия, за въвеждане на квоти за електромобилите в Европа. Тя изтъкна, че прилагането на такива цели ще се окаже прекалено сложно, пише Reuters.

„Големи части от автомобилната индустрия са проиграха невероятно много доверие“, заяви Меркел по време на Митинг в Дортмунд. „Това е доверие, което само автоиндустрията може да възстанови. И когато казвам „индустрията“, това са лидерите на компаниите“, добави тя.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц - основен конкурент на Меркел на изборите на 24 септември - призова в петък за квоти за електромобилите, както в Германия, така и в Европейския съюз, тъй като според него това ще стимулира сектора да бъде по-иновативен. Европейската комисия също обмисля идеята.

Именно от автомобилния сектор идва най-големия износ на Германия, като този сектор на индустрията осигурява около 800 хил. работни места. Политиците обаче са на мнение, че германските производители на коли не инвестират достатъчно в нови технологии и инфраструктура. Опасенията им се засилиха след скандала с манипулираните данни от тестовете за вредни емисии при дизеловите автомобили на Volkswagen.

Коментари: 0