Меркел търси мир с коалиционния си партньор

Германският канцлер ще предприеме действия да се помири с Хорст Зеехофер

Меркел търси мир с коалиционния си партньор
352 ~ 1 мин. четене
Германският канцлер Ангела Меркел се готви да предприеме спешна офанзива, за да се помири с вътрешния министър Хорст Зеехофер, само няколко часа след като той предложи да подаде оставка заради отказа й да въведе засилен контрол по германските граници, предаде ДПА.

Лидери от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и на по-твърдолинейните баварски консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) ще се срещнат в 17 ч. (15 ч. по Гринуич) в Берлин, за да обсъдят компромисен вариант, който да доведе до спиране на притока на мигранти, вече регистрирани в друга държава от ЕС.

Зеехофер иска групи от мигранти да бъдат връщани на границата, а Меркел е твърда, че трябва да бъде намерено общо европейско решение за намаляване на вторичната миграция. Споразуменията за връщане на мигранти, която тя сключи със страни от ЕС, не удовлетворяват вътрешния министър.

"Направихме всичко възможно за изглаждане на отношенията и ще направим всичко, за да може съюзът на ХДС и ХСС да не се разпадне", заяви рано днес министърът на икономиката Петер Алтмайер, близък съюзник на Меркел.

Евентуално разпадане на съществуващия от десетилетия консервативен съюз на Меркел би лишил правителството от парламентарното му мнозинство и застрашил тройната коалиция, в която участва и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП).

Очаква се Зеехофер да вземе окончателно решение за оставката си като вътрешен министър и председател на ХСС след днешната среща, отбелязва ДПА.
Подкрепи Economic.bg