Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците

В следващите години ще се търсят повече биотехнолози и психолози

Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците

Снимка: Стоян Йотов

Предварителните изпити за университетите стартират до дни. Местата за студенти обаче са значително повече от броя на завършващите средно образование у нас, сочи статистиката.

Зрелостниците са  58 745, а в 51 университета у нас са обявени 70 000 места за прием. Така дори всички зрелостници решат да стават висшисти, пак ще има незаети 11 255 места.  Възможно е част от разликата да се попълни от чуждестранни студенти, което обаче едва ли ще запълни бройката на свободните места за прием във ВУЗ.

Най-желаната специалност в Софийския университет и тази година е психологията. Нараства и интереса към педагогиката и социалните дейности. Предпочитани остават правото, компютърните специалности, както и тези с финансово-счетоводна насоченост, съобщи Нова тв.

В следващите пет години ще се повишат нуждите на икономиката от специалисти по биотехнологии, хранителни и химични технологии, от психолози. ИТ технологиите и програмирането ще запазят лидерските си позиции и специалистите по компютърна и комуникационна техника ще бъдат все по-търсени. Това са очакванията на работодателите, анкетирани в рамките на новия рейтинг на висшите училища, информира "Сега". В проучването за втора година се включва прогноза на бизнеса каква нужда от специалисти се очаква в следващите няколко години.

Коментари: 0