Местят град в Швеция

Дългогодишна минна дейност налага преместването на градчето Кируна

Местят град в Швеция

Цял град в северната шведска провинция Норботен ще бъде преместен тухла по тухла, заради пукнатини в земята, които могат да се разраснат и да погълнат сградите.

Това е само началото. Хората от малкото шведско градче Кируна в далечна Лапландия са принудени да се изнесат. Повечето жители са миньори в близката мина за желязна руда. Именно заради нея в последните години по улиците на града се появяват процепи. Анализът показва, че те ще се увеличават и градът е в опасност. Наскоро зейнала огромна дупка. Освен това целта на компанията-собственик е да достигне залежи под жилищните райони, а по закон няма право да копае под населени места, предаде БНТ.


Градът е много красив и има забележителни сгради – уникалната резбована дървена църква, училище, което се откроява с модернистичен дизайн, хотел, изграден изцяло от лед и др. Много от постройките обачеса опасни и постепенносе разрушават. Местен човек с мъка се разделя с дома си: Беше в окаяно състояние. Това беше нашият живот и не ни е приятно, но какво ни остава, освен да се примирим”.


Заради мината и земните пукнатини е решено Кируна да се премести на ново място, на 3 км разстояние. В новия град вече са изградени железопътна линия, главен път, електропреносна мрежа и канализация. Някои от сградите от стария ще бъдат издигнати наново тухла по тухла в същия вид, други – като любимата църква на местните, ще останат само в спомените им. Новият Кируна трябва да е готов до 10 г.

Коментари: 0