1 метър сняг на Хаваите

Очаква се мощна зимна буря и силен вятър

1 метър сняг на Хаваите
4514 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Близо 1 метър сняг е завалял на Хавайските острови. Два от най-високите вулканични върхове Мауна Лоа и Мауна Кеа вече са под дебела бяла покривка, а се очаква и силна зимна буря, съобщиха американските медии.

„Снегът почти никога не пада под 2700 м надморска височина през зимата, но тъй като тези планини са високи 3000-4000 м, той ги покрива няколко пъти годишно. Все пак рядко се задържа повече от няколко дни“, заяви Кеб Рубин от Университета в Хавай.

Бурята ще донесе допълнителни между 15 и 30 см сняг по върховете, а ветровете могат да достигнат до 50 км/ч.

Снегът, който заваля още през миналата седмица, предизвика затварянето на националния парк „Вулкани на Хаваите“. Мъглата, силният снеговалеж и леда затвориха пътя до Мауна Кеа.

Останалата част от Хаваите е с предупреждение за силни дъждове, гръмотевични бури и наводнения.

Снегът вдъхнови търсачите на приключения и любителите на зимните спортове и множество ентусиасти се зарекоха да карат ски.

От планинската служба обаче предупредиха потенциалните скиори и сноубордисти да бъдат внимателни, защото липсва необходимата инфраструктура. По хавайските върхове няма лифтове и очертани писти, а единствено няколко метеорологични обсерватории.

Желаещите да достигнат височините, ще трябва да го сторят с 4-колесно превозно средство. Те могат да се редуват зад волана с други шофьори, да слизат и да превозват до горе вече спусналите се.

Подкрепи Economic.bg