Методи за оптимизиране на времето

Те помагат да се справяме по-ефективно с ежедневните задачи

Методи за оптимизиране на времето

Снимка: Pixabay

2999 ~ 4 мин. четене
Автор: Александър Александров

Всички ние разполагаме с по 24 часа в денонощието и не можем да увеличим техния брой. Можем обаче да „си купим“ повече време като правим нещата по-ефективно, стимулираме мозъка си да работи по-добре и не губим излишно време в ненужни дейности. Също както едно междуградско пътуване може да ни отнеме няколко часа със самолет, но цели дни с автомобил, така и в нашето ежедневие ние можем да спестяваме времето си и да оптимизираме неговото използване, печелейки цели часове на ден за себе си.

Работата е там, че не броят часове е определящ, а преди всичко начинът, по който нашият мозък работи през тези часове. Човешкият мозък има мощта на суперкомпютър и при определени условия може да бъде много по-работоспособен. Вероятно на всички ни се е случвало да прекараме един час на работното си място, без реално да сме свършили нещо кой знае какво. А друг път да сътворим „чудеса“ за изключително кратко време. Доказателство, че не броят работни часове има значение, а онези периоди, в които мозъкът ни работи на бързи обороти.

Самият аз, освен да пиша статии в това интересно и полезно списание, развивам две собствени фирми в областта на интернет, участвам в няколко други стартъп проекта, както и в неправителствени организации. Успявам да правя всичко това, защото подхождам изключително отговорно към всяка минута от времето си и се стремя да огранича неговото разхищение до минимум. Ето някои от начините за това.

Опростен начин на живот

Днес съществува цяло движение, което прокламира опростения начин на живот и сред неговите най-известни последователи са Марк Зукърбърг, редица технологични предприемачи, актьори и др. Тяхната мантра е проста: по-малко различни вещи в ежедневието ни означава по-малко избори всеки ден и по-малко изгубено време в размисли за неща, които не са съществени за нашия живот.

Какво да облека днес? Отговорът на самия Зукърбърг на този въпрос е лесен – той винаги ходи с едни и същи сиви тениски и дънки, не носи костюми от известни дизайнери или скъпи модни аксесоари. Същият принцип привържениците на опростения начин на живот използват и във всички аспекти от своето ежедневие – дрехите, вещите в дома си, дигиталните устройства и т.н. Някои дори стигат до крайности, като да не използват обувки с връзки, за да не се налага да ги връзват и отвръзват всеки ден. Във време, когато в магазините има на практика всичко, купуването на нови вещи и използването им след това се превръща в основен убиец на време за хората в развития свят и изглежда все повече от нас започват да осъзнават това. Премахнете нещата, които ви разконцентрират, и ще спечелите време за истински важните неща в живота ви.

Повече сън

Едва ли сте очаквали в точно тази статия да ви съветвам да спите повече, но истината е, че пълноценният сън е от ключово значение за ефективната работа и мисловна дейност когато сме будни. Сред привържениците на тази теза е Ариана Хъфингтън, основател на модерната новинарска медия Huffington Post, която продаде през 2011 г. на AOL за впечатляващата за медиен сайт сума от 315 млн. щ. долара. След това тя продължи да ръководи изданието и започна да води лекции на тема ... колко е важно да спим. Хъфингтън е убедена, че липсата на достатъчно сън, която е неразделна част от американския корпоративен начин на живот, ни прави много по-неефективни в работата. И обратното – ако се наспим добре, мозъкът ни ще работи много по-ефективно в часовете след това, постигайки впечатляващи резултати.

Да се научим да казваме „не“

В съвременното динамично ежедневие ние можем да участваме в толкова много интересни проекти, да стартираме нови бизнеси, да подкрепяме каузи, да учим нови неща или просто да се забавляваме. Но не можем да правим всичко това едновременно. Затова е важно да преценим правилно своите ресурси и време и да отсяваме възможностите, избирайки най-добрите сред тях.

Автоматизирайте

Днес технологиите ни предоставят страхотни възможности за автоматизиране на процеси и ежедневни задачи. От малки безплатни мобилни приложения, до мащабни ERP системи – можем да накараме софтуера да свърши огромен брой задачи, за които преди е трябвало да изгубим минути или цели часове. Използвайте приложения тип конектори като IFTTT, които могат да свързват вашите устройства и онлайн акаунти. Автоматизирайте колкото може повече регулярни ежедневни или месечни задачи – както във вашето домакинство, така и в работата ви и тази на екипа ви.

Работете сутрин и учете следобед

Човешкият мозък е така създаден, че сутрин е много по-креативен, докато вечер преди сън е способен да запаметява повече информация. Използвайте тази особеност на човешката природа като предимство и извършвайте повече работни задачи сутрин и преди обед. И колкото по-рано сутринта започнете, с толкова повече време ще разполагате без някой да ви прекъсва с обаждания или досадни съобщения по месинджъра.

Нахранете мозъка си

Нашият суперкомпютър може да работи много по-бързо, ако го храним с подходящите храни. Ацетилхолинът е важен невротрансмитер в тялото ни, който спомага за по-добрата концентрация, запаметяването и други мисловни процеси, както и за координацията на мускулите. За да се синтезира в тялото ни имаме нужда от хлор, както и от витамини C и B5. Затова е важно да консумираме повече пълнозърнести продукти, яйчен жълтък, соя и пшеничени кълнове. Други важни за стимулиране на мисловната дейност храни са орехите и други видове ядки, сушените плодове, сьомгата, боровинките, касисът, авокадото и доматите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg