ЕС предложи мита върху стоки от САЩ за $20 млрд.

Това би била кулминацията на 15-годишен спор между Брюксел и Вашингтон

ЕС предложи мита върху стоки от САЩ за $20 млрд.

Снимка: БТА

1560 ~ 2 мин. четене
ЕС предложи мита върху вносни американски стоки на обща стойност $20 млрд., пише BBC. Причината е дълго продължаващият спор между Брюксел и Вашингтон относно субсидиите за Boeing. Предложението на ЕС идва, след като по-рано тази седмица Световната търговска организация (СТО) обяви, че САЩ не са отменили някои от държавните субсидии за авиопроизводителя.

Новината се оказа особено чувствителна за Брюксел, тъй като в началото на месеца САЩ заяви, че обмисля да обмити европейски стоки за около 11 млрд. долара заради европейските субсидии за Airbus. „Европейските компании трябва да може да се конкурират при честни и равни условия. Скорошното решение на СТО относно американските субсидии за Boeing е важно в това отношение. Ние трябва да продължим да защитаваме равните условия в индустрията“, заяви европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом.

ЕС предложи митата, след като по-рано този месец одобри планове за търговски преговори със САЩ, целящи премахване на някои търговски пречки. Предложените от Блока мита обхващат редица продукти от летателни апарати до химикали, както и хранителни продукти, включително замразена риба, цитрусови плодове и кетчуп.

САЩ и ЕС от почти 15 години водят битка в СТО относно субсидиите, които се отпускат на американския авиопроизводител Boeing и на европейския му конкурент Airbus. След частични победи и на двете страни през годините, сега всяка една от тях искат арбитраж от СТО да определи нивото на контрамерки, които може да си наложат взаимно.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп миналата седмица предложи да се обмити списък от седем страници с европейски продукти, за да се противопостави на европейските субсидии за Airbus, които са на стойност около 11 млрд. долара. ЕС отговори със свой 11-страничен списък с американски вносни стоки за обмитяване.

Европейският списък сега ще подлежи на обсъждания до 31 май, а след това може да бъде преразгледан. „ЕС остава отворен за преговори със САЩ, ако няма предразсъдъци и целта на дебатите е справедлив резултат“, обясни Малмстрьом.
Коментари: 0