Между САЩ и Турция назрява икономически сблъсък заради Русия

Анкара е готова да налага реципрочни санкции спрямо САЩ и да не купи планираните американски изтребители F-35

Между САЩ и Турция назрява икономически сблъсък заради Русия

Между САЩ и Турция все повече назрява икономически сблъсък заради решението на югоизточната ни съседка да купи от Русия противоракетни установки С-400. Американските законодатели са финализирали договарянето на годишния законопроект за отбранителната политика на САЩ през 2020 г. Сред ключовите заложени цели е предприемането на наказателни мерки спрямо Турция заради покупката на установките – ход, който според западните политици застрашава отбраната на въздушното пространство на НАТО и сигурността на американските изтребители F-35, пише Foreign Policy.

Новината дойде на фона на тактиката на американския президент Доналд Тръмп да продължи да отлага на санкции спрямо Турция, която това лято прие първите руски установки и наскоро турската армия започна да изпробва срещу тях американските изтребители F-16. Според Закона за противодействие на противниците на САЩ чрез санкции (CAATSA), ако някои от чуждестранните партньори на Америка сключи голяма сделка за купуване на военно оборудване от Русия, Вашингтон трябва да избере между редица опции, вариращи от леки до тежки икономически санкции.

„Времето за търпение отдавна изтече. Настъпи моментът да се прилага законът“, заявили са сенатори от Демократическата и Републиканската партия в писмо до американския държавен секретар Майк Помпео. „Ако не го направим, ще изпратим ужасен сигнал до други държави, че могат да пренебрегват американското право без последици“, добавили са те.

 Новините от САЩ накараха турския външен министър Мевлют Чавушоглу днес да заяви, че страната му ще действа реципрочно, ако Вашингтон предприеме каквито и да било негативни действия спрямо нея. Той също така каза, че Анкара е готова да разгледа алтернативни сделки на планираната за купуването на американски изтребители F-35, включително оферти от Русия.

Коментари: 0