Международни финансови пазари: 12 март

Щатският долар също получи подкрепа, представяйки се най-силно спрямо японската йена

Международни финансови пазари: 12 март
716 ~ 3 мин. четене

Последният търговски ден за седмицата приключи със силни повишения за американските фондови борси, след публикуването на позитивни данни за пазара на труда в страната. Ежемесечният доклад за новооткритите работни места в неселскостопанския сектор отчете разширяване на щатската икономика с 313 000 работни места, при заложени от икономистите очаквания за ръст от 200 000. Инвеститорите останаха разочаровани от данните за нивото на безработица и средното почасово заплащане, които отбелязаха по-малко от очакваните повишения, но това не оказа значително влияние на пазарите и Wall Street приключи сесията дълбоко в зелена територия. В резултат на еуфорията технологичният индекс NASDAQ напредна с 1.8% за да удари нов рекорден връх от 7560 пункта, като акциите на гигантите в сектора Facebook, Amazon, Netflix и Google бяха с основен принос. 

Междувременно индексът на 30-те сини чипа Dow Jones скочи с над 440 пункта, достигайки ниво от 25 335, основно подкрепен от поскъпващите книжа на Goldman Sachs. Широкият S&P500 добави 1.7% към стойността си до 2786 пункта и затвори сесията над 50-дневната си подвижна средна стойност. Въпреки че ефектът не беше толкова силно изразен, на европейските пазари също беше усетен позитивизмът от добрите резултати за пазара на труда в САЩ. Паневропейският индекс Stoxx600 се повиши с 0.43%, следван плътно от британския FTSE100 и френския САС40 с ръстове от съответно 0.30% и 0.39%. Немският DAX приключи търговия 0.07% под нивото си на отваряне, като секторът на автомобилостроенето натежа на индекса с оглед засилващите се опасения от търговска война. 

На форекс пазарите щатският долар също получи подкрепа, представяйки се най-силно спрямо японската йена с ръст от 0.60%. Това от своя страна понижи интересът на инвеститорите към покупки на злато преди отварянето на щатската сесия, но в късните часове на търговия ценният метал успя да навакса загубените си позиции и отбеляза поскъпване от 0.13% до $1323 за тройунция. Денят на пазарите за суровини също премина под силни бичи настроения след появилите се спекулации за евентуална среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и държавния глава на Северна Корея Ким Чен Ун, която се очаква до голяма степен да потуши геополитическото напрежение. В резултат лекият суров петрол поскъпна с над 3% до $62.09 за барел, докато европейският сорт Брент добави 2.5% към стойността си, за да приключи търговия на цена от $65.55 за барел.


BMW AG – Седмична

От началото на годината акцията на емблематичната немска марка автомобили достига до двугодишен връх, но в последствие изпитва трудности да се задържи на това ниво и на седмична база виждаме, че цената пробива под 50 и 100-периодните си подвижни средни. Въпреки рязкото понижение, акцията достига до подкрепата на формиралия се трендови канал и дава сигнал, че поевтиняването е към края си. При възходящо пресичане на индикатора стохастик покупка на акцията ще бъде оправдана, като целта ще бъде опит за достигане до границата от 100 евро до края на годината.

EUR/USD – Дневна

От началото на февруари най-търгуваната валутна двойка не успява да намери единна посока на движението си, но въпреки това остава в границите на възходящия трендови канал. Потвърждение получаваме и от индикатора на относителната сила, който се намира в неутрална територия. Вероятно консолидацията ще продължи до тест на долната трендова линия, от където очакваме да станем свидетели на силен бичи импулс, който да доведе до пробив на локалния максимум от 1.2500.

OilUS – Дневна

Въпреки колебанията от месец февруари, щатският петрол продължава своето поскъпване, като в последната търговска сесия за изминалата седмица суровината пробива 50-периодната си подвижна средна. Очакваме краткосрочно покачване до цена от $64 за барел, където вероятно ще бъде срещната съпротива от продавачите. При сигнал за неуспешен пробив влизане в къса позиция ще бъде оправдано, като целта ще бъде тест на психологическото ниво от $60.

NASDAQ – Дневна

По-малко от месец след последната значима корекция на световните финансови пазари, индексът NASDAQ успя да навакса загубите и да достигне до нов исторически връх от 7560 пункта. Със заличаване на понижението виждаме, че технологичният бенчмарк формира и възходящ трендови канал, чиято горна граница скоро ще бъде достигната. Очакваме да бъде усетена съпротива около 7600 пункта и след кратко прибиране на печалбите, инвеститорите отново да подкрепят индекса към нови рекордни върхове.

Подкрепи Economic.bg