Международни финансови пазари: 15 декември

На европейските пазари вниманието на инвеститорите беше насочено към решенията на Европейската централна банка и Централната банка на Англия да запазят лихвените си проценти непроменени

Международни финансови пазари: 15 декември

Снимка: Pixabay

През изминалата сесия водещите щатски индекси финишираха на червена територия, след като пазарите бяха обхванати от несигурността около финалния вариант на данъчната реформа в страната. Основните опасения бяха породени от новината, че сенатор Марко Рубио ще гласува против данъчната реформа, ако в законопроекта не бъде включен по-голям данъчен кредит заради децата в семействата. Най-значителен удар понесе индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russel 2000, който изгуби 1.2% от стойността си. 

Dow Jones прекъсна серията си от пет поредни повишения и се отдалечи с 76 пункта от рекордния си връх, като акциите на Caterpillar имаха основен принос за спада със своето поевтиняване от 1.54%. Широкият S&P500 изостана с 0.41%, като с най-слабо представяне се отчетоха секторите за материали и здравеопазване, а технологичният NASDAQ се понижи с 0.3% до 6856 пункта. 

На европейските пазари вниманието на инвеститорите беше насочено към решенията на Европейската централна банка и Централната банка на Англия да запазят лихвените си проценти непроменени към момента. В обичайната пресконференция след обявеното решение на ЕЦБ, председателят на Банката Марио Драги обяви, че лихвите ще бъдат запазени за неопределен период, а прогнозите за инфлация и икономически ръст ще бъдат увеличени. В резултат на новините водещите европейски индекси реагираха с понижения, като DAX, CAC и FTSE100 отстъпиха със съответно 0.44%, 0.78% и 0.65%. 

Еврото записа първоначално поскъпване спрямо щатския долар, но в края на деня отчете поевтиняване от 0.42%.

Акценти днес

Седмицата, изпълнена със значими икономически събития, ще завърши с данни за месечната промяна в стойността на продукцията в индустриалния сектор на САЩ. Информацията ще бъде оповестена в 16:15 часа българско време, като очакванията са да бъде регистриран ръст 0.3% за месец ноември.  

Коментари: 0