Международни финансови пазари: 20 март 2018 г.

Инвеститорите бяха притеснени от потенциалната търговска война

Международни финансови пазари: 20 март 2018 г.

Снимка: Pixabay

Тежко начало за първия работен ден от новата седмица за водещите световни индекси. Акциите на Facebook поевтиняха с 6.8% за деня, най-голям спад от 4 години, като причината за това беше изтичането на информация от профилите на над 50 млн. потребители на социалната мрежа. Това доведе до понижение в технологичния сектор и индексът NASDAQ изгуби 1.8% от стойността си, затваряйки на 7344 пункта и по този начин отбеляза най-лошия си ден от 8 февруари насам. Другите гиганти - Amazon, Netflix и Alphabet, също реализираха значителни загуби от съответно 1.7%, 1.56% и 3.03% в рамките на търговската сесия.

Индексът на сините чипове Dow Jones се понижи с повече от 335 пункта, като Caterpillar бе компанията с най-слабо представяне – акциите й поевтиняха с 2.75%. S&P 500 отслабна с 1.42% и затвори на 2712 пункта, като най-слабо представилата се компания отново беше Facebook. В Европа немският индекс DAX изгуби 1.39%, затваряйки на 12217 пункта, а френският САС се раздели с 1.13% до 5222 пункта. По-широкият британски индекс FTSE изтри най-много от стойността си – 1.69%. 

Инвеститорите бяха притеснени от потенциалната търговска война, като междувременно и очакват решението на Фед в сряда относно промяната в лихвите и по-точно решението на банкерите колко пъти през годината да увеличат основния лихвен процент. Американската валута отслабна през деня и най-търгуваната валутна двойка нарасна с 0.38% за деня, а златото – с 0.24% до 1317 долара за тройунция. Петролът сорт Брент се търгуваше над психологическата граница от 66 долара за барел, а лекият суров петрол – за $62.14 за барел.


Apple Inc. – Дневна

Американският технологичен гигант се движеше с възходящ темп и временни корекции през цялата 2017 г., но настоящата 2018 започна с мечи нагласи. Началото на февруари компанията изгуби част от пазарната си капитализация, но после възстанови загубите и сега наблюдаваме нов спад в цената на акциите. Те ще тестват 50-дневната средна и, ако успеят са я пробият, ще тестват и 100-дневната, която се движи в момента около $170 на акция. При неуспешен  пробив е удачна дългосрочна покупка с цел достигане на нива около и над $180.

EUR/JPY – 8 часова

За кратко котировките на EUR/JPY се движеха под психологическото ниво 130.00, след което купувачите надделяха над продавачите и сега цената прави опит да пробие 50-периодната средна. При успех ще имаме добър бичи сигнал, при който цената ще тества формираното ниво на съпротива около 132.50. Знак за влизане в дълга позиция ще бъде и пресичането на бавната и бързата средна на индикатора MACD.

XAU/USD – 8 часова

На 8-часовата графика на златото спрямо долара виждаме подобна на триъгълник формация, която ще доведе до промяна в движението на цената, която в момента се движи в близост, но под 50-периодната средна. Индикаторът Стохастик се намира в зона на разпродаден пазар и смятаме, че е възможно златото да напредне спрямо зелената валута, но препоръчваме на по-предпазливите инвеститори да изчакат установяване на тренд.

S&P 500 – 6 часова

През първия работен ден от седмицата широкият индекс, измерващ щатската икономика, натрупа известни загуби и движението му беше под 50-периодната средна. Индикаторът Стохастик се намира в зона на силни продажби, но е много вероятно движението да бъде възстановено над движещата се средна. При отдалечаване на цената от нея, очакваме тя да се оттласне от формираната зона на подкрепа малко над 2650 и тогава би било подходящо влизане в дълга позиция до потенциално достигане на нива от около 2800.

Коментари: 0