Международни финансови пазари: 7 март

Инвеститорите остават притеснени от потенциалната търговска война между Европа и САЩ

Международни финансови пазари: 7 март
636 ~ 3 мин. четене

Щатските индекси приключиха търговската сесия на зелена територия, но инвеститорите останаха притеснени от потенциалната търговска война между Европа и САЩ. По-рано през деня стана ясно, че Северна Корея е готова за преговори със САЩ за премахването на ядрените оръжия, а по време на тези преговори страната ще преустанови ядрените тестове. Това даде глътка свеж въздух на пазарните участници и в началото на деня индексите потръгнаха нагоре. В края на деня Dow Jones нарасна с почти 10 пункта до 24884, а S&P 500 – с 0.28% до 2728 пункта. Ръстът в технологичния NASDAQ беше най-значителен – индексът се увеличи с повече от половин процент и затвори търговията на 7372 пункта.

Европейските пазари записаха втори ден на печалби за седмицата, макар и по-слаби от тези в понеделник, след като инвеститорите успяха да се отърсят от напрежението около изборите в Италия. В понеделник стана ясно, че партията с най-много гласове на изборите е движение „Пет звезди“, а бившият министър-председател Матео Ренци подаде оставка, след като партията му реализира най-лоши резултати от 2007 г. насам. Британският индекс FTSE добави към стойността си 0.43%, а френският CAC – 0.06%, като затвориха на съответно 7146 и 5170 пункта. Немският бенчмарк DAX се увеличи с 23 пункта до 12113, като най-добре представилите се в състава му бяха книжата на германския автомобилен концерн  Volkswagen, които поскъпнаха с 2.25% след отчетен ръст в продажбите от 5%. На петролния пазар американското черно злато поевтиня до $62.37 за барел, а сортът Брент затвори на $65.57.

Данни за БВП - Еврозона

В 12:00 часа ще излязат данни за брутния вътрешен продукт на Еврозоната за последното тримесечие Q4 на 2017 г. Прогнозите са и на месечна, и на годишна база той да се запази непроменен на нива от съответно 0.6% и 2.7%. БВП е важен индикатор за икономическото състояние и здраве на една икономика.                                          

Акциите на немската банка се движат с възходящ темп, като в началото на февруари той е нарушен със спад отблизо 10%. Част от загубите са възстановени, но в края на месеца отново има поевтиняване. Сега зоната на подкрепа, образувана малко под 12 евро на акция, е тествана и при потвърждение на неуспешния пробив би било удачно влизане в дълга позиция до достигане на нива от около 13.50 евро на акция.

Котировките на валутната двойка AUD/NZD се движат в низходящ канал от втората половина на януари насам, като в момента се намират в близост до линията на съпротива. Индикаторът Стохастик образува движение, характерно за бичи настроения и смятаме, че е удачно влизане в къса позиция до достигане на нива от 1.0600.

Формиран е възходящ канал на дневна графика на златото, като вчера то успя да напредне значително спрямо долара. Цената се движи над долната граница на канала и очакваме поскъпването да продължи до достигане до около 1355-1360 долара. По-предпазливите инвеститори може да изчакат допълнително потвърждение.

Френският индекс все още се бори със загубите от началото на февруари. Имаше опит за пробив на формираното ниво първо на подкрепа, а сега на съпротива около 5300, но този опит беше неуспешен и отново последва поевтиняване. Затваряйки с 0.06% повече вчера на 5170.23 пункта, индексът прави опит да се изкачи над психологическата граница от 5200. Индикаторът Стохастик формира възходящо пресичане, което е добър знак за влизане в дълга позиция.

Подкрепи Economic.bg