Международни финансови пазари: 8 март

Инвеститорите са притеснени от реалната опасност от търговска война

Международни финансови пазари: 8 март

Снимка: Pixabay

624 ~ 3 мин. четене

Американските пазари започнаха неуверено сесията и в по-голямата си част я затвориха на червена територия, притеснени от факта, че главният икономически съветник на президента– Гари Кон, подаде оставка, след като Тръмп обяви налагането на мита върху вноса на стомана и алуминий. Инвеститорите са притеснени от реалната опасност от търговска война и от отсъствието на Кон, който е привърженик на свободната търговия,  което доведе до понижение за Dow Jones и S&P 500, които затвориха със съответно 0.33% и 0.05% по-малко. 

Технологичният индекс NASDAQ обаче напредна с една трета от процента и в 23:00 затвори на 7396 пункта. Европейските индекси записаха печалби вчера въпреки от опасенията за търговска война със САЩ. Инвеститорите останаха спокойни заради увереността, че Европейският съюз ще отвърне на заплахите на американския президент. Европейската комисия обяви, че има списък на американските стоки, които биха били обложени с мита, ако САЩ обложи внасяните от Европа стомана и алуминий. Немският DAX нарасна с 1.09% до 12245 пункта, а британският FTSE - с 0.16% до 7157 пункта. Френският CAC пък затвори на 5187 пункта, след като книжата на автомобилостроителя Renault увеличиха стойността си с 8%, след като стана ясно, че се водят преговори с японската Nissan за продажба на голяма част от участието на френското правителство в Renault на Nissan, което в последствие беше отречено. 

Преди дни Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да наложи мита на европейските автомобили, внасяни в САЩ. Акциите на Rolls-Royce пък поскъпнаха с 11.46%. Сред ценните метали златото и среброто изостанаха спрямо долара и в края на деня една тройунция от двата материала струваше съответно 1325.60 и 16.50 долара. При течното злато положението беше подобно – лекият суров петрол и сортът Брент поевтиняха с повече от 1.6% до респективно 61.34 и 64.53 долара за барел.


L’Oreal Paris – Седмична

В дългосрочен план акциите на френския козметичен гигант L’Oreal Paris се движат във възходящ канал, като изменението в цената за последната седмица е ръст от 2.42%, а за вчера – малко под процент. Индикаторът Стохастик се намира в зона на разпродаден пазар и разположените в непосредствена близост свещи до линията на подкрепа ни карат да смятаме, че дългосрочна покупка в момента би била удачна с потенциал за достигане до 200 евро на акция.

EUR/JPY – Дневна

След формирането на възходящ канал от ноември 2017 г. до края на януари, в началото на февруари той беше пробит и японската йена напредна значително спрямо еврото. Формираното ниво на подкрепа при около 131.50-132.00 сега се явява ниво на съпротива и при успешен пробив е възможно възходящото движение да бъде възстановено. При рикошет и поевтиняване е възможно котировките да паднат до 129.00-130.00.

Coffee – Дневна

На дневна графика на кафето се вижда формация-триъгълник с ниво на подкрепа около 118-119 долара и низходяща линия на съпротива. Скоро една от двете ще бъде пробита и ще има корекция в цената. Осцилаторът MACD има отрицателни стойности, но е в близост до 0.00, поради което смятаме, че е удачно да се изчака преди влизане в къса или дълга позиция, за да се установи накъде ще поеме цената.

S&P 500 – 8 часова

Широкият индекс, измерващ щатската икономика, се бори със загубите, натрупани в началото на февруари. Формирано е ниво на подкрепа между 2650 и 2700. Очакваме индексът да тества това ниво и при неуспешен пробив да се оттласне до около 2750-2800. Индикаторът Стохастик е в зона на прекупен пазар и смятаме, че е удачно да се изчака потвърждение преди влизане в позиция.

Подкрепи Economic.bg