МФ пуска нов дълг за 300 млн. лв.

ДЦК ще бъдат пласирани след три месеца прекъсване заради излишък в бюджета

МФ пуска нов дълг за 300 млн. лв.
172 ~ 1 мин. четене

През септември държавата ще пусне на вътрешния пазар нов дълг в размер на 300 млн. лв. Това предвижда емисионният календар за пласиране на държавни ценни книжа (ДЦК) от Министерство на финансите. За новите ценни книжа ще има три аукциона, като ще бъдат облигации със срок 3,5 и 10 години.

Емитирането на нови облигации ще бъде възобновено след три месеца прекъсване. МФ спря да пуска нови ценни книжа през месеците юни, юли, август заради големия излишък в държавния бюджет. Бяха отменени и планираните за юни аукциони за ДЦК на стойност 100 млн. лв.

Според предварителните данни на финансовото министерство излишъкът в бюджета в края на юли е в размер на 801 млн. лв. През същия период на миналата година той е бил 1,147 млрд. лв. Този голям излишък се дължи на повишаване на приходите в бюджета и на получените пари от фондовете на ЕС.

Приходите в хазната към края на юли, заедно със средствата от ЕС, са над 19 млрд. лв, което е значителен ръст от 13% спрямо година по-рано (2,195 млрд. лв.). Данъчните и неданъчните приходи в държавната хазна нарастват с 1,37 млрд. лв., а получените пари от ЕС са с 824 млн. лв. повече от същия период на 2014 г.

Заедно с добрите приходи, хазната има и голям фискален резерв в размер на 11 млрд. лв. в края юни, показват последните данни на МФ.

Подкрепи Economic.bg