8-ми март по света: Гордост, протести и напрежение

Днес отбелязваме постигнатото, но не трябва да приемаме за даденост правата и свободите си. Защото днес някои искаха да празнуват с нас, но не са свободни да го направят

8-ми март по света: Гордост, протести и напрежение

Снимка: БТА

1152 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Стотици хиляди жени излязоха по цял свят, за да протестират срещу насилието над по-слабия пол и да поискат равни възможности за работа и заплащане с мъжете.

Въпреки че през изминалия век жените постигнаха голям напредък относно равнопоставеността, днес все още има много места по света, където те сa притежание на мъжа и им липсват изконни човешки права. Това означава, че имаме да извървим много дълъг път в тази посока.

Днес отбелязваме постигнатото, но не трябва да приемаме за даденост правата и свободите си. Защото днес някои искаха да празнуват с нас, но не са свободни да го направят, те говорят на силен глас, но няма кой да ги чуе.

Смятам, че ние като жени можем да променим тази реалност!

Тази година жените са по-развълнувани, готови, мотивирани. Една от причините е, че са обучени от движението кампанията срещу сексуалния тормоз Me too и Time's Up, което се занимава със системни прояви на неравнопоставеност и несправедливост на работното място.

Снимката е от Памплона, северна Испания, където десетки хиляди жени се събраха на демонстрация в защита на равните права на жените.

Жените в Турция, Анкара решиха да отбележат Международния ден на жената, пеейки и танцувайки. Стотици жени се събраха в турската столица, подчертавайки домашното насилие, сексуалните атаки и дискриминацията по отношение на работни места и заплати. Един от плакатите гласи: "НЕ на насилието, тормоза и насилието над деца”.

Индийските жени организираха митинг, отбелязващ Международния ден на жената в Алахабад, Индия. В Индия стотици жени, включително студенти, учители и проститутки протестираха срещу  домашното насилие, сексуалния тормоз и дискриминацията в работните места и заплатите.

Други жени в Индия не можаха да се включат в митинга, а работеха, но срещу какво заплащане?

Жени организират митинг, за да отбележат Международния ден на жената в столицата на Пакистан, Исламабад.

Протестираща жена, облечен като въоръжен бунтовник, се присъединява към митинг на площад Манила, Филипините, за да отбележи Международния ден на жената. Стотици активисти в розови и лилави ризи протестираха в центъра на Манила срещу филипинския президент Родриго Дутерте, който е сред най-тежките нарушители на правата на жените в Азия.

В Косово също стотици жени излязоха да отбележат Международния ден на жената, в столицата Прищина. Банер на албански език гласи "Всеки ден 8 март, съпротива всеки ден". Жените в Европа и Азия днес силно извикаха исканията си за уважение и овластяване, отбелязвайки Международния ден на жената.

Жените в ООН организират глобалното събитие #WikiGap, в партньорство с шведското външно министерство. Идеята е да се привлекат повече жени, които да участват в уебсайта, за да се отговори на дисбаланса между половете в най-голямата онлайн енциклопедия. Шведското външно министерство заявява: „Знанието е власт, а Уикипедия има потенциала да оцвети виждането ни за света. Но има голям дисбаланс между мъжете и жените на уебсайта, както и в обществото като цяло.

90% от тези, които добавят съдържание към Уикипедия, са мъже. Има четири пъти повече статии за мъжете, отколкото за жените. Цифрите варират регионално, но независимо от начина, по който го гледате, картината е ясна: информацията за жените е по-малка от тази за мъжете. Независимо коя езикова версия на Уикипедия четете. Искаме да променим това.

В Минск, Беларус, за да отбележат Международния ден на жената в столицата, жените решиха да организират тичане, наречено Beauty Run.

Френският президент Еманюел Макрон се снима със служители в инвестиционна компания в Париж, Франция. В нея жените и мъжете получават еднакви заплати за една и съща работа. Във фирмата,  която насърчава равенството между половете, френското правителство иска да покаже, че поставя правата на жените като приоритет.

Протестите в Испания ще продължат 24-часа, а тълпи от демонстранти, запълват улиците в още много градове по света.
Подкрепи Economic.bg