Microsoft призна, че е жертва на мащабната хакерска атака в САЩ

Компанията твърди, че клиенти и продукти не са засегнати от нападението над вътрешните ѝ системи

Microsoft призна, че е жертва на мащабната хакерска атака в САЩ

Снимка: БТА

Системите на Microsoft също са били подложени на хакерската атака, за която се смята, че е дело на Русия и която удари щатски и правителствени агенции, но и редица частни компании. Според първоначалната информацията на самата технологична компания действието на злонамерения софтуер не е успяло да засегне клиенти на системите на гиганта.

Microsoft е клиент на SolarWinds Corp, чийто софтуер се смята, че е послужил на хакерите да достъпят чуждите мрежи чрез инсталиране на злонамерен код, предава Bloomberg. Говорителят на гиганта Франк Шоу обясни, че откритият вирус е бил изолиран и премахнат.

„Не сме открили доказателства за достъп до производствени услуги или данни на клиенти. Нашите разследвания, които продължават, не откриха абсолютно никакви индикации, че системите ни са били използвани за атаки на други“, написа той в Twitter.

По-рано Reuters изнесе информация, че хакването на Microsoft и нейните системи са били използвани за атаки на други лица, като се позова на хора, запознати с въпроса.

Microsoft е най-големият производител на софтуер в света и вторият по големина доставчик на облачна инфраструктура. Ставайки жертва на хакерски атаки, компания рискува статута си на доверен играч, предлагащ услуги за сигурност.

Технологичната компания е само една от многото ударени организации. Сред клиентите на SolarWinds са и държавни агенции и компании от Fortune 500.

Базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft се превърна във важен доставчик на софтуер и услуги за облак и сигурност, включително за големи правителствени агенции. Показателно за репутацията ѝ е това, че по-рано тази година Министерството на отбраната на САЩ ѝ възложи договор за изчислителни облаци на стойност 10 млрд. долара, който в момента се оспорва в съда от конкурента Amazon.

Коментари: 0