Търговска сделка по Брекзит е почти невъзможна

ЕС и Великобритания остават далеч в мнението си по отношение на риболова, а остават само часове до крайния срок

Търговска сделка по Брекзит е почти невъзможна

Снимка: БТА

Преговарящите от страна на Великобритания и Европейския съюз по търговската сделка след Брекзит възобновяват разговорите днес, пише Reuters. Но и двете страни предупреждават, че остават далеч в мненията си по редица въпроси и че става все по-вероятно да не успеят да постигнат споразумение.

По-малко от две седмици преди Великобритания окончателно да напусне единния пазар на ЕС, риболовът се разглежда като основен препъни камък пред сделката, която би могла да предпази търговията на стойност почти трилион долара от мита и квоти след 31 декември.

„Това е много сериозна ситуация. Ще опитаме всичко в търсене на споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, но не можем да го направим за сметка на националния си суверенитет“, каза британският министър на образованието Ник Гиб пред Sky News.

Той повтаря посланието на главния преговарящ за Великобритания Дейвид Фрост и премиера Борис Джонсън, които разговаряха с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен късно в четвъртък, за да направят равносметка на ситуацията.

Преговарящият от страна на Европейския съюз за Мишел Барние заяви, че остават „само няколко часа“ за преговори с Великобритания, като разногласията относно риболовните права намаляват перспективите за сделка.

В изявление пред Европейския парламент той каза, че преговорите сега са станали „изключително трудни“ и трябва да се мисли за контрадействия, ако Великобритания отстъпи от производствените стандарти, за да спечели конкурентно предимство за своите продукти, или ако отреже европейските рибари от своите риболовни води в бъдеще.

„Това е моментът на истината. Остава ни много малко време, само няколко часа, ако искаме това споразумение да влезе в сила на 1 януари“, каза Барние. „Има шанс да се постигне споразумение, но пътят към него е много тесен“, каза той.

Попадаме в много сериозна и мрачна ситуация.“

От кабинета на Джонсън заявиха, че времето изтича и ЕС трябва да промени съществено позицията си.

Фон дер Лайен заяви, че е постигнат напредък, но преодоляването на разделението в някои области, особено рибарството, би било „много предизвикателно“.

Джонсън и неговото правителство казват, че искат сделка, но без проблем се отдалечават от нея и вървят към приемане на търговските правила на Световната търговска организация, като казват, че това все пак ще бъде добър резултат.

Висшият британски министър Майкъл Гоув в четвъртък определи шансовете за сключване на сделка под 50%.

Коментари: 0