Microsoft призовава банките да заменят Windows XP в банкоматите

Най-честата причина за изтичане на лични клиентски данни са пиратските програми

Microsoft призовава банките да заменят Windows XP в банкоматите

Microsoft престана да публикува обновявания по безопасност за Windows XP още през 2014 година, но тази операционна система все още се използва като основен софтуер в банкоматите и това ги прави уязвими за хакерски атаки.

В официално изявление на Microsoft се казва, че "В 9 от всеки 10 случая, причина за изтичане на лични клиентски данни са пиратските програми, особено най-разпространените в интернет версии на Office и Windows", пише Kaldata.

Аналитичните специалисти от компанията Group IB считат, че загубите от използването на неподдържан софтуер могат значително да превишат разходите за закупуване на лицензирано програмно осигуряване. "Използването на подобен софтуер значително повишава риска за мошеничество. При търсенето, зареждането и инсталирането на пиратски програми има вероятност от 92% за мащабно заразяване на компютърната система".

Според статистиките на Microsoft, загубите на потребителите и предприятията от онлайн-банкирането непрекъснато се увеличават и е необходима непрекъсната актуализация на софтуера.

Много специалисти са на мнение, че за да внедрят нов софтуер, банките трябва да изразходват твърде много човекочасове за тестване на програмния продукт и обучение на специалисти и персонал, и се примиряват с риска.

Коментари: 0