Microsoft разкри руски кибератаки срещу партията на Тръмп

Според компанията новите атаки са целяли да \"разрушат демокрацията\" като цяло, а не да помагат на някого

Microsoft разкри руски кибератаки срещу партията на Тръмп

Снимка: Pixabay

656 ~ 1 мин. четене
Руски хакери са опитали да атакуват Републиканската партия, която издигна Доналд Тръмп за президент през 2016 г. Опитите за хакване, разкрити от Microsoft, са дошли преди междинните избори в САЩ, на които предстои да бъдат избрани нови конгресмени и сенатори, съобщава Associated Press.

Хакерската група, която е свързана с руското правителство, е създала фалшиви домейни в интернет, които да имитират сайтовете на две американски консерваторски организации: Hudson Institute и International Republican Institute. Други три домейна са били направени да изглеждат, все едно принадлежат на американския Сенат.

Разкритието на Microsoft идва само седмици, след като компанията установи, че руски хакери неуспешно са опитали да вкарат вирус в компютърната мрежа на Сената чрез компютъра на сенатора от Демократическата партия Клеър Маккаскил.

Кибератаките приличат на руските атаки преди президентските избори в САЩ, които атаки според представители на американското разузнаване са целели да помогнат Тръмп да спечели изборите, а не кандидатът на Демократите – Хилъри Клинтън. Този път обаче вместо да помагат на една партия пред друга, руската дейност е била съсредоточена най-вече върху „разрушаването на демокрацията”, обяснява Брад Смит, президент в Microsoft и главен представител на юридическия отдел на компанията.


Подкрепи Economic.bg