Microsoft ще се опита да „изтрие“ въглеродния си отпечатък до 2030 г.

Трябва да се противопоставим на промените в климата, призова изпълнителният директор на компанията

Microsoft ще се опита да „изтрие“ въглеродния си отпечатък до 2030 г.

Снимка: БТА

744 ~ 1 мин. четене

Технологичният гигант Microsoft заяви, че има желание да премахне напълно своя „въглероден отпечатък“ до 2030 г., пише Reuters. „Въглеродният отпечатък“ е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес

В публикация в своя блог компанията отбеляза, че докато по-голямата част от света се опитва да достигне въглероден неутралитет, всеки, който има възможност, трябва да се стреми да бъде въглеродно отрицателен (да премахва повече вредни въглеродни емисии, отколкото отделя).

От Microsoft уточняват, че тяхната програма ще има за цел да бъдат намалени въглеродните емисии на фирмата с над 30% през следващите 10 години. За да постигне тази цел, Microsoft обеща да премахва повече въглерод, отколкото отделя всяка година, и добави, че също така ще инвестира един милиард долара във фонд за иновации на климата.

„Ако последното десетилетие ни научи на нещо, то е, че технологиите могат да причинят повече вреди, отколкото ползи“, каза главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела. Той уточни, че е време да се започне работа в насока компенсиране на вредните последици от технологиите, защото: „Ако не се „противопоставим“ на глобалното затопляне, то последствията могат да бъдат пагобни“, каза още Надела.

Освен това Microsoft заяви, че ще внедри технология, за да накара доставчиците и клиентите си да намалят тяхното въздействие върху околната среда.Действието на Microsoft идва, след като най-големият фонд в света Blackrock обеща да промени своите инвестиционни политики, взимайки предвид изменението на климата.

Коментари: 0