Китай отчете най-слаб икономически ръст от почти 30 години

Въпреки това в края на 2019 г. ръстът на индустриалната продукция неочаквано се е ускорил

Китай отчете най-слаб икономически ръст от почти 30 години

Снимка: БТА

2549 ~ 2 мин. четене
Китайският икономически растеж през 2019 г. се е забавил до най-бавния си темп на ръст от почти 30 години насам заради търговската война със САЩ и секващите инвестиции, пише Reuters. Именно затова тази година се очакват да се предоставят още икономически стимули, които да спомогнат за предотвратяване на по-рязко забавяне.

Данните, представени днес, обаче също така са показали, че втората по големина икономика в света е приключила миналата година с известно стабилизиране, тъй като търговското напрежение се е понижило. Това предполага, че мерките за насърчаване на икономиката, предприети през последните две години, може би най-после започват да действат.

Тази година е от ключово значение за управляващата Комунистическа партия в Китай, тъй като тя е поела ангажимент през десетилетието до 2020 г. да удвои брутния вътрешен продукт (БВП) и доходите на хората. Партията цели да превърне Китай в „умерено просперираща“ страна.

БВП на Китай през четвъртото тримесечие на 2019 г. е нараснал с 6% в сравнение със същия период на 2018 г. Така ръстът се е стабилизирал до темпото от третото тримесечие, въпреки че  е бил най-слабият от близо три десетилетия насам. Така целогодишният икономически ръст е бил с 6.1%, което е най-бавният годишен растеж, наблюдаван в Китай, от 1990 г. насам.

Китайски политици са коментирали пред Reuters, че за тази година Пекин планира да си постави по-ниска цел за икономически растеж от около 6% в сравнение с миналогодишната цел, която бе за ръст между 6% и 6.5%. Азиатската страна ще разчита на повишените инвестиции в инфраструктура, за да предотврати по-рязко забавяне на икономическия растеж.

Данните за декември, представени заедно с данните за тримесечния и годишен ръст на БВП, показват изненадващо ускорение на производството и на ръста на инвестициите, като същевременно продажбите на дребно са нараснали със стабилни темпове.

През последния месец на 2019 г. индустриалната продукция се е увеличила с 6.9% в сравнение със същия период на 2018 г., което най-високото темпо на ръст от 9 месеца насам. Анализаторите са очаквали ръстът на производствената продукция да се забави до 5.9% в сравнение с 6.2% през ноември.
Коментари: 0