Microsoft сключи договор за $22 млрд. с американската армия

Този път технологичната компания ще разработва системи за добавена реалност

Microsoft сключи договор за $22 млрд. с американската армия

Снимка: БТА

856 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Microsoft сключи още един голям държавен договор, този път за производство на устройства с добавена реалност (AR) за американската армия. На технологичната компания е възложено да разработи системи с добавена реалност, наречени Integrated Visual Augmented Systems (IVAS) и базирани на устройството ѝ HoloLens 2. Идеята е чрез шлемовете и софтуера в тях войниците „да се бият, упражняват и тренират с помощта на една платформа“, казват от армията.

Сделката е сключен на петгодишна база и има вариант за удължаване с още пет години. Стойността може да достигне почти 21.9 милиарда долара за десетте години. В рамките на контракта се очаква Microsoft да произведе над 120 000 устройства.

Договорът е продължение на този от 2018 г., при който на гиганта бяха платени 479 млн. долара, за да създаде прототипи на AR шлемовете. Новото споразумение, обявено в сряда, ще ги въведе в производство и експлоатация.

„Оценяваме партньорството с американската армия и сме благодарни за постоянното им доверие при прехода на IVAS от бързо прототипиране към внедряване“, заявиха от Microsoft.

През 2019 г. Microsoft получи друг договор с военните на стойност 10 млрд. долара, който бе за доставка на облачни услуги за Министерството на отбраната. Конкурентът Amazon все още спори в съда относно решението.

Microsoft се сблъска с известна критика от страна на служителите, свързана с работата си по проекта HoloLens за армията. Изпълнителният директор Сатя Надела обаче го защити, като настоя, че той е насочен към демократична институция, защитаваща човешките свободите.

За разлика от наетите в компанията, Уолстрийт вероятно ще одобри стъпката. В допълнение към доверието на държавата към Microsoft, сделката дава възможност на компанията да монетизира своята AR и HoloLens технология, обяснява анализаторът от Wedbush Дан Айвс в бележка до инвеститорите от сряда. Според него така може да се разширят опциите за използване на продукта, ускоряването на внедряването му сред потребителите и спад в цената.

Акциите на Microsoft скочиха след съобщението и приключиха търговията в сряда с увеличение от над 1.5%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg