Михаил Константинов: Борисов може да се кандидатира за президент

На балотаж ще бъдат кандидат-президентските двойки на ГЕРБ и БСП, смята математикът

Михаил Константинов: Борисов може да се кандидатира за президент
Имаме своеобразен рекорд. Управляващата партия ще представи своя кандидат само месец преди президентските избори. Досега най-краткият срок беше около 50 дни. Това каза бившият председател на ЦИК проф. Михаил Константинов пред Нова телевизия. Според него на балотаж ще бъдат кандидат-президентските двойки на ГЕРБ и БСП, като все още не е сигурно дали Бойко Борисов няма да се кандидатира за държавен глава.

„Мисля, че от страна на ГЕРБ не е изчерпана нито една опция като кандидат. Бойко Борисов може да си опази партията и като президент, поне в следващите две-три години“, смята Константинов. Той даде пример с Георги Първанов, който според него е запазил силното си влияние върху левицата през първия си мандат.

Според Константинов изборите в САЩ ще бъдат по-важни за България, отколкото провеждащите се у нас. „Изборите в Америка ще определят какво ще се случва в света. Ако е Доналд Тръмп, той ще се концентрира върху вътрешните проблеми в страната. Ако обаче спечели Хилъри Клинтън, то тя ще иска да затвърди американската мощ извън граница“, смята математикът.

Относно посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Турция Михаил Константинов смята, че този ход е бил полезен за България. „Крайно време беше България да използва своето превъзходно геополитическо положение“, смята той. Професорът е на мнение, че България не е нито малка, нито слаба и ако съумее да се справи с надвисналата опасност, ще бъде в по-силни позиции. „ЕС не е хомогенно тяло и България трябва да изиграе успешно своите козове. Мисля, че това се случва в момента“, каза Константинов.
Коментари: 0