Милен Велчев: Най-мрачният сценарий може да се окаже оптимистичен

Бившият финансов министър е уверен, че държавата не трябва да плаща всички заплати и осигуровки на фирмите

Милен Велчев: Най-мрачният сценарий може да се окаже оптимистичен
8796 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Най-мрачният сценарий за икономическата криза в България, представен от финансовия министър Владислав Горанов, може да се окаже оптимистичен. Това коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Милен Велчев.

Велчев даде за пример САЩ, където през последните две седмици са регистрирани 10 млн. нови безработни – около 3% от цялото население. Той изрази опасения, че до дни тези неприятни икономически данни може да се проявят и в България и това би означавало да се регистрират 200 хил. безработни.

Според бившия финансов министър предприетите мерки без съмнение ще дадат някакъв резултат. Той обаче изрази безпокойство от първоначалната реакция на бизнеса и скептицизма от много негови представители. Само 8% от фирмите имат намерение да се възползват от държавната схема „60/40“ и причината е, че тя има толкова много бюрократични бариери, че те сякаш са създадени, за да не се възползват фирмите напълно от програмата.

Все пак Велчев бе категоричен, че не е редно държавата да плати всички заплати и осигуровки на всички фирми служебно 3 месеца. По думите му със сигурност има фирми, чието съществуване се обезсмисля в дадената ситуация, и каквито и мерки бъдат приложени към тях, те ще трябва да фалират. Ще има и фирми, които нямат нужда от никакво подпомагане.

Велчев заяви, че на първо време предвижданият заем от 10 млрд. изглежда адекватен, тъй като в момента имаме почти толкова под формата на фискален резерв, натрупан от предишни години. Той обясни, че мерките, оповестени от правителството, възлизат на под 5 мрлд. лв. и целта на този заем е да имаме средства за допълнителни мерки в случай на по-дълга криза.

„10 млрд. лв. дълг са достатъчни на първо време, каза Велчев и припомни, че във фискалния резерв има още 10 млрд. Към момента мерките на кабинета са за 5 млрд. лева, заемът е, за да има ресурс“, обясни той.

Бившият финансов министър поясни, че са съвсем различни причините за настоящата криза и кризата през 2008 г., което ще доведе до съвсем различна траектория. „Тази криза ще е по-дълбока, но се надявам че ще излезем по-бързо от нея“, заяви той.

Подкрепи Economic.bg