Милиардерът, който носи само дрехи втора употреба

Създателят на ИКЕА Ингвар Кампрад призна, че пазарува от битака

Милиардерът, който носи само дрехи втора употреба

Когато чуете думата милиардер, си представяте човек с перфектен костюм по поръчка, лъскава лимузина и безброй скъпи играчки и удоволствия. Но има и милиардери, които категорично не отговарят на това описание.

Основателят на веригата за мебели ИКЕА Ингвар Кампрад носи единствено дрехи втора употреба. Това заяви в документален филм за шведска телевизия TV4 почти 90-годишният бизнесмен, известен с навика си да икономисва от всичко, пише БГНЕС.

„Не нося нищо, което не е купено от битак. По този начин искам да дам добър пример", заяви в лентата Кампрад, според когото това отношение му е помогнало да превърне „ИКЕА" в една от най-разпознаваемите търговски марки в света.

„В природата на човек от Смаланд е да бъде стиснат", допълни пенсионираният предприемач, визирайки родния си регион в Швеция.


Състоянието на Ингвар Кампрад се оценява на около 610 милиарда крони, които се равняват на 65,5 милиарда евро, според информации на местните медии.

Сумата е приблизителна, тъй като не е ясно какво притежава самият той и какво децата му в семейната фондация, базирана в Лихтенщайн - една от европейските страни с най-големи данъчни облекчения.

През 2006 година американското списание Forbes постави Кампрад на четвърто място в списъка на най-богатите хора в света.

Скромните му потребителски навици са били обект на множество новинарски заглавия през годините. През 2008 година той заяви пред шведски вестник, че похарчените 22 евро при фризьор в Холандия далеч са надвишили бюджета му за прическа.

„Обикновено се подстригвам, когато пътувам до страна от Третия свят. Последният път беше във Виетнам", заяви тогава Кампрад.

През 1973 година той мести компанията си от Швеция в Дания заради по-ниските данъци. По-късно поради същата причина прехвърли бизнеса си в Швейцария.

От 2010 година насам основателят на „ИКЕА" постепенно се оттегля от семейната компания, за да прехвърли управлението й изцяло към тримата си синове, а през 2014 година се върна да живее в Швеция.

Коментари: 0