Пандемията направи милиардерите още по-богати

В същото време 100 млн. души по света са изпаднали в крайна бедност

Пандемията направи милиардерите още по-богати

Снимка: Unsplash

1624 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-богатите хора в света са увеличили състоянието си по време на пандемията от коронавирус. Това показва мащабен доклад на организацията World Inequality Lab, цитиран от BBC.

През 2020 г. е регистрирано най-рязкото повишение на богатството на милиардерите. В същото време 100 млн. души по света са изпаднали в крайна бедност.

Най-богатите 10% от хората на Земята сега получават 52% от световните доходи, а най-бедната половина - само 8%, се казва в доклада.

След повече от 18 месеца пандемия светът е още по-поляризиран. Докато богатството на милиардерите нарасна с повече от 3,6 трлн. евро, още 100 млн. души се присъединиха към редиците на крайно бедните", коментира Лукас Шансел, един от директорите на World Inequality Lab.

Според данните най-заможните 10% от хората в света притежават 76% от цялото глобално богатство. А състоянието на 52-те най-богати лица е нараствало с 9,2% годишно през последните 25 години.

Европа е най-равнопоставеният регион, като най-богатите 10% получават 36% от доходите. Най-голяма неравнопоставеност има в Близкия изток и Северна Африка - там най-богатите 10% получават 58% от доходите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg