Милиони хора продължават да остават без работа в САЩ

Темпът на нарастване се забавя, но пълното възстановяване на пазара на труда вероятно ще отнеме години

Милиони хора продължават да остават без работа в САЩ

Част от бизнеса в Чикаго започна работа

Снимка: БТА

1160 ~ 1 мин. четене
Темпът на уволненията в Съединените щати намалява, но все още милиони хора остават без работа всяка седмица заради COVID-19. Молбите за помощи за безработица за миналата седмица са достигнали  1.542 милиона, което предполага, че на пазара на труда може да са необходими години, за да се излекува от пандемията, дори когато предприятията възобновят наемането на работници.

Данните на Министерството на труда от днес показват леко забавяне на темпа на нарастване спрямо предходната седмица, когато молбите бяха 1.897 милиона. А също така е далеч от рекордните 6.867 милиона през последната седмица на март.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че исковете за подпомагане срещу безработица за периода 1-5 юни ще са най-много 1.55 милиона.

Броят на хората, които остават на обезщетения обаче остава висок като цяло, тъй като т.нар. брой продължителни искове за безработица е 20.929 милиона за седмицата, приключила на 30 май - най-новите налични данни за този показател. Но данните са по-ниски от 21.268 милиона, отчетени през предходната седмица.

Седмичната статистика днес идва след новината от миналия петък за изненадващо увеличение само с 2.5 милиона на работниците през май. Това затвърди мненията, че пазарът на труда е преживял най-лошото от кризата. Но молбите за обезщетения все още са два пъти повече спрямо пика през Голямата рецесия през 2007 г.

Много фирми отново започнаха работа след затварянето си в средата на март, когато бяха въведени мерки за забавяне разпространението на COVID-19. Въпреки това молбите за безработица остават завишени на фона на съкращаването на работни места извън потребителския сектор, сред индустриите, които първоначално не бяха засегнати от блокадата.
Подкрепи Economic.bg