Христосков прогнозира ръст на пенсиите с 2.4%

Да задържим безработицата на приемливи нива, иска социалният министър

Удържане на фронта

Христосков прогнозира ръст на пенсиите с 2.4%

Снимка: БГНЕС

164 ~ 2 мин. четене

Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на заключителна пресконференция в Министерския съвет (МС).

Шефът на социалното ведомство определи периода като „нелек“. „Наред със задачите, които имахме да изпълняваме във финансови ограничения, през този период се случиха доста неблагоприятни събития, тежки аварии“, каза той.

Министър Христосков обясни, че наред с текущите задачи, които кабинетът е изпълнявал, не се е притеснявал да гледа напред и да разработи проектозакони и стратегии, които вече са представени на Народното събрание (НС). Първата от тях е проектът за актуализация на бюджета.

По думите му и през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. „Близо 3 000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а МС гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития“, увери Христосков.

Промените според шефа на МТСП не предвиждали никакво намаление на пенсиите. „През трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме”, увери Христосков. Според него, като извънредно плащане се очертава и компенсацията във връзка с поскъпването на електроенергия. „Досега са приети близо 300 000 заявления, платено е на близо 200 000 души“, отчете министърът.

Христосков коментира, че задачата на министерството е била да задържи „безработицата на приемливи нива“, като към момента тя така и не е намаляла. Министърът увери, че при младежката безработица имало отчетено намаление, освен това, около 8 000 младежи щели да бъдат заети по програмата "Младежка заетост". „Няма сериозно увеличение на безработицата, напротив тя се задържа на същото ниво”, похвали се Йордан Христосков.

Министърът заяви, че сред работата на ведомство е била и изработка на различни варианти за реформа на осигурителната система. „Два важни акцента, според него, са условията, при които ще бъдат осигурявани хората, работещи при първа и втора категория труд и къде ще се плащат парите им“, каза Христосков.

Социалният министър не пропусна и актуализацията на държавния бюджет като един от начините за поддържане на нивата на пенсиите. „Наред с текущите задачи ние не се притеснявахме да хвърлим поглед напред и да разработим стратегии, които по-голяма част са представена на парламента. На първо място това е актуализацията на бюджета, защото без актуализация няма как да бъдат направени промените”, заяви Иван Христосков.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg