Министерството на финансите отпусна още 10 млн. лв. за лихвоточки

Общият бюджет за тази година е 21 млн. лв.

Министерството на финансите отпусна още 10 млн. лв. за лихвоточки
3857 ~ 1 мин. четене
Националния компенсационен жилищен фонд, който има ангажимент да изплаща лихвоточките на притежатели на жилищноспестовни влогове, получи още 10 млн. лв. С решение на министъра на финансите в оставка Владислав Горанов тези средства са преведени от бюджета на ведомството, като по този начин общият размер на средствата за тази година става 21 млн. лв.

С предоставянето на средствата се цели да бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове, включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива, се казва в съобщението на МФ.

Средствата са осигурени чрез вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите за 2016 г. Допълнителните средства са за сметка на реализираните икономии по бюджетни програми „Управление на ликвидността" и „Администрация".

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса (сега Банка ДСК). В подобни сметки хората събираха пари, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът. След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки, като номиналът им беше умножен с коефициент между 15 и 20.
Подкрепи Economic.bg