Младите лъвове Арно

Четири от петте деца на най-богатия европеец вече са на високи постове във фамилния бизнес и спекулациите кой ще наследи най-високия пост не спират

Младите лъвове Арно

Александър Арно, Делфин Арно, Фредерик Арно и Антоан Арно (отляво надясно)

Снимка: LVMH.com, Tag Heuer, Twitter, Instagram

Автор: Ния Илиева

Шансът да участва в управлението на емблематичния американски бижутер Tiffany & Co. катапултира Александър Арно в топ ешелона на луксозната модна индустрия. 28-годишният син на френския милиардер Бернар Арно попадна в центъра на вниманието с ключово назначение в най-известната в света компания за годежни пръстени, след като LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) завърши нейното поглъщане на стойност 16 млрд. долара - най-голямото придобиване в луксозната индустрия.

Александър беше назначен за изпълнителен вицепрезидент по продуктите и комуникациите и ще помага на новия главен изпълнителен директор Антъни Ледру да ръководи компанията.

За третото от петте деца на основателя на LVMH Бернар Арно това е голям кариерен скок. Досега той управляваше друго поделение на луксозния конгломерат – Rimowa - малък производител на куфари, придобит през 2017 г. При сключването на сделката Rimowa беше оценена на 640 млн. евро.

Сега Александър ще ръководи култова и световноизвестна марка с годишен доход около 4,4 млрд. долара (дори в пандемията). Това го прави и по-сериозен претендент за управлението на луксозната империя, построена от 72-годишния му баща.

Александър е първият син от втория брак на Бернар Арно с канадската пианистка Елен Мерсие и е наследник на едно от най-големите състояния в света. Баща му има нетно богатство от близо 114 милиарда долара чрез дяловете си в LVMH и Carrefour SA, което го прави най-богатият човек в Европа и четвъртият по богатство в света, според Bloomberg Billionaires Index. За кратко през януари той дори достигна третото място в списъка на милиардерите на Forbes с оценка от 148 млрд. долара, изпреварвайки Бил Гейтс.

Новата позиция на Александър Арно дава много хляб за спекулации относно това кой може да стане богопомазаният наследник на фамилната империя.

В момента четири от петте деца на Бернар Арно участват под различна форма в управлението на компанията, която е втората по големина в Европа по пазарна стойност след Nestle SA. Единствено най-малкият син Жан е все още студент. По-малкият брат на Александър – Фредерик (на 26 години), управлява марката часовници Tag Heuer.

Двете деца от първия брак на Бернар Арно от години заемат ключови постове. Дъщерята Делфин (която е на 45 г. и е най-голямото дете на милиардера) е изпълнителен вицепрезидент на Louis Vuitton. Тя е спрягана за най-вероятният наследник на баща си начело на конгломерата LVMH. Завършила е London School of Economics и EDHEC Business School.

Най-големият от четиримата синове - Антоан (на 43 г., и второ дете от първия брак на Бернар Арно), управлява компанията за обувки  Berluti и следи за имиджа, комуникациите и околната среда в холдинга LVMH. Антоан е женен за красавицата-супермодел Наталия Водянова, имат двама сина и живеят в Париж заедно с трите деца на Водянова от първия й брак.

Трето дете в семейството, инженер по образование - завършил Ecole Telecom ParisTech и Ecole Polytechnique, Александър започва кариерата си в САЩ - първо в McKinsey & Company, а след това в KKR. Той се присъединява към LVMH и Groupe Arnault, като се фокусира върху цифровите иновации и усъвършенства управленските си умения във Fendi, преди да поеме Rimowa. В Tiffany & Co.  младият Арно и изпълнителният директор Ледру ще имат премного работа, на фона на щетите върху луксозната индустрия от пандемията.

Новото назначение обаче вече направи Александър доста по-популярно име. А и той, заедно с по-големия си брат Антоан, е най-разпознаваемият член на втората генерация Арно, с активен акаунт в Instagram, където публикува разнообразна информация - от снимки със семейството и  в работна атмосфера, до срещи с милиардерите Джеф Безос и Уорън Бъфет.

Менделсон

Александър Арно с Жералдин - Снимка Instagram профил

Малко преди да оглави най-известната компания за годежни пръстени, Александър Арно сам поднесе пръстен на своята приятелка Жералдин Гийо. И сподели за предложението в профила си в Instagram, споделяйки тяхна снимка с текста: „Сгоден за моята сродна душа и най-добра приятелка“. Гийо има собствен бизнес – тя е основател на бранда за аксесоари D’Estrëe. Тя също сподели снимката в своя акаунт и написа „Да, милион пъти“.

Жералдин основава D’Estrëe през 2015 г., след като придобива специалност в областта на изкуствата в Central Saint Martins. Марката й предлага шапки, кожени изделия и бижута, а сред пазарите й са и САЩ, където нейните изделия се продават в  луксозните магазини Nordstrom и Bergdorf Goodman. През 2020 г. тя бе включена в списъка на Forbes „30 Under 30” (30 души под 30 години) в сектора търговия на дребно и електронна търговия. Жералдин и Александър се срещат близо година и половина, преди да обявят годежа си.

Братовчедите

Стефани Арно (с черната рокля) на събитие на Clos 19 - Снимка Twitter профил Clos19

Освен петте деца на Бернар Арно, в управлението на модния гигант са и други двама негови родственици – племенниците Стефани (на 36 г.) и  батко й Людовик. Те са деца на покойната сестра на милиардера Доминик Уатен Арно, която е президент на бижутерийната къща Fred, собственост на LVMH,от придобиването й през 1996 г. до смъртта си през 2006 г.

Стефани управлява от 2018 г. Clos19 – платформата за електронна търговия на LVMH, посветена на шампанското, вината и спиртните напитки. Преди да започне да работи за Moët Hennessy, тя е работила в Ню Йорк за Marc Jacobs и после за Louis Vuitton. Има бизнес степен от INSEAD. Живее със съпруга си в Лондон.

По-големият брат на Стефани Людовик работи за Christian Dior и е женен за актрисата Изабел Витари.

Коментари: 0