Младият Георг ще решава проблемите на българите в чужбина

25-годишният лидер на младежкото ГЕРБ е назначен за 4-ти зам.-министър на външните работи

Младият Георг ще решава проблемите на българите в чужбина
5436 ~ 2 мин. четене

25-годишният зам.-министър на външните работи Георг Георгиев ще отговаря за оказването на помощ на бедстващи българи в чужбина. Ресорът на младия политик беше определен от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Лидерът на Младежи ГЕРБ безспорно е едно от най-любопитните назначения в кабинета на Захариева. Той е единственият зам.-министър, който не е дипломат.  Георгиев е бивш депутат с непълен мандат от предишното Народно събрание и лидер на младежката организация на партията на Бойко Борисов.  На последните избори беше поставен на девето място в листата на ГЕРБ в 24-ти МИР в София и не успя да влезе в парламента.

От биографията му се вижда, че е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ "Св. Климент Охридски". Професионалното му развитие е стартирало "в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати", без да е ясно кога е бил този старт.

Освен с проблеми на българите в чужбина, Георгиев ще бъде ангажиран с политиката на страната ни в регионите Америка, Азия, Австралия и Океания. Младият политик от ГЕРБ ще има и оперативна работа, защото ще бъде ангажиран и с дейността на „Ситуационен център“ в министерството. В неговия ресор са разпределени още Дипломатическият институт и Държавният културен институт, съобщиха от външно министерство.

На заместник-министър Емилия Кралева е възложено да отговаря за дейността на генерална дирекция „Политически въпроси“, на която досега беше директор. Освен това ще отговаря и за генерална дирекция „Европейски въпроси“, дирекциите  „Политики и институции на Европейския съюз“, както и за „Обща външна политика и политика за сигурност на ЕС“, „Югоизточна Европа“ и „Политика за сигурност“. Кралева се завърна от мандат миналата година от Гърция, където беше посланик. Тя е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. и е завършила е СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност история и втора специалност английски език.

В ресора на заместник- министър Юрий Щерк са включени генералните дирекции „Глобални въпроси“ и „Двустранни отношения“. Той ще контролира работата и на дирекциите „ООН и сътрудничество за развитие“, „Права на човека“, „Източна Европа и Централна Азия“, „Международно право и право на ЕС“.

В кариерата си Щерк е бил постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също така е ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Бил е посланик в Израел в периода 2011-2012 г. 

Под шапката на заместник-министър Тодор Стоянов ще бъдат дирекциите „Двустранно европейско сътрудничество“, „Външноикономически отношения“ и „Близък Изток и Африка“. Освен тях, той ще наблюдава и контролира работата и на дирекция „Консулски отношения“.

Тодор Стоянов също има дългогодишна кариера в МВнР. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Португалската република. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. 

Подкрепи Economic.bg