Melexis инвестира €17 млн. в разширяване на завода си в София

Планът на белгийската компания е да инвестира общо около 75 млн. евро за периода от 5 години

Melexis инвестира €17 млн. в разширяване на завода си в София
3557 ~ 2 мин. четене

Глобалната инженерна компания за микроелектроника Melexis направи първа копка на новата си сграда в столичния квартал Горубляне. Oбектът ще се простира на 15 000 кв. м., разширявайки комплекса на Melexis в София, който вече заема 7500 кв. м площ. Очаква се сградата да е напълно готова за експлоатация в рамките на 2 години, като още до края на тази година в нея ще бъдат инвестирани около 17 млн. евро.

Първата копка на новата сграда е част от амбициозния 5-годишен план за развитие на Melexis, който включва значително разширяване на производственото пространство,  научноизследователската и развойната дейност, както и на складовата база. Планът на белгийската компания е да инвестира общо около 75 млн. евро за периода от 5 години.

Сградата на Melexis в София ще е от ново поколение и е съобразена със съвременните тенденции за енергийна ефективност, като ще разполага с автоматизирана система за управление, умно следене на температурата и силата на осветлението, повторна употреба на енергията и топлината, използвана от сградната апаратура.

Новата сграда ще използва модерната концепция за офиси – activity based working. Тя представлява организиране на офис пространството в съответствие с начина, по който служителите организират работните си дейности – обособени пространства  за самостоятелна работа, екипна работа, brainstorming сесии, неформални срещи, изнесени работни места извън офиса, като те ще бъдат с различен интериорен дизайн спрямо специфичното им предназначение.

Използваната и досега от Melexis концепция за офис тип отворено пространство (open space)  ще се запази и ще допринесе за възможността екипите да работят заедно, да имат бърз достъп един до друг и подкрепа, когато е необходимо. Това и сега е част от философията на компанията за отворен и достъпен начин на общуване в изключително „плоска“, нейерархична структура.

„Имаме за цел да превърнем офиса ни в София в още по-атрактивна локация за български и чужди специалисти, които да изберат да живеят и работят тук. За следващите 5 години напред имаме амбициозни планове, които започваме да реализираме поетапно с първата копка на новата сграда. Растежът на екипа ни следва и глобалната тенденция на Melexis, като набирането на кадри през тази година е с фокус към отделите занимаващи се с развой, производство, планиране и IT“, сподели Силвен Коло, управител на Melexis България.

Към момента в българския офис на Melexis, който беше отворен през 2000 г., работят над 475 човека, а плановете включват увеличаване до 575 души до края на 2018 г., както и експанзия с общо 300 до 2022 г.

Подкрепи Economic.bg