113 млн. лева за животновъдите от 16 октомври

Тогава ще започне изплащането на субсидиите, обяви министър Танева

113 млн. лева за животновъдите от 16 октомври
През първата възможна седмица за плащане, която стартира на 16 октомври, ще изплатим 70% от субсидиите за животновъди, или 113 млн. лв. През декември ще бъдат платени оставащите 30% от подпомагането. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева на среща с европейския комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган в Брюксел. Такова е решението на Консултативния съвет по животновъдство, проведен по-рано тази седмица, разяснила министър Танева.

Тя сподели, че министерството е предложило няколко начина на разпределение на помощта, отпусната от Европейската комисия, заради кризата в млечния сектор -  6 млн. евро. 

Министърът на земеделието и храните изказа благодарност на комисар Хоган за подкрепата, която ще получат българските животновъди.

„Направихме всичко възможно да определим критерии, съобразени със специфичните условия в отделните държави като България и Румъния“, каза от своя страна еврокомисар Хоган. Работите усилено и има голям напредък в усвояването на средствата в сектор „Земеделие“, допълва комисарят.

На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП Мария Габриел.

Десислава Танева обяви, че заедно с Мария Габриел имат няколко общи каузи, а именно да се прецизират условията при кандидатстване на пчеларите в обхвата на Общата селскостопанска политика.
Коментари: 0