342 млн. лв. са необслужените бързи кредити през първото тримесечие

Запознавайте се подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити, съветват от Комитета за защита на потребителите

342 млн. лв. са необслужените бързи кредити през първото тримесечие

Снимка: Economic.bg

956 ~ 1 мин. четене
Размерът на необслужените бързи кредити през първото тримесечие на годината достигна 342,8 млн. лв., сочат официални данни на БНБ, цитирани от Комитета за защита на потребителите. За една година лошите заеми намаляват с 11,8% до 45,8 млн. лв. В сравнение с декември 2017 г. обаче те се увеличават с 0,1% (0,4 млн. лв.). 

Междувременно нараства броят на нефинансовите институции, които отпускат бързи кредити с лихви, надхвърлящи понякога 40%. В тези случаи обикновено схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин, предупреждават от Комитета за защита на потребителите.

Те обясняват още, потребителите са обект на агресивна реклама за бързи кредити, в която се отбелязва, че средствата се отпускат дори при лоша кредитна история. 

"Това е поредният капан за граждани с ниски доходи и слаба финансова култура. Затова призоваваме хората да внимават какви бързи кредити взимат и при какви условия. Като Инициативен комитет за защита на потребителите сме силно обезпокоени от огромната сума на необслужваните кредити, повечето от които вече са в ръцете на колекторските фирми, които тормозят гражданите", отбелязват от Комитета. 

Те призовават гражданите да се запознават подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити и съветват хората да избягват нефинансови институции. 
Коментари: 0