$238 млрд. от капитала на петте технологични гиганта се изпариха за ден

Епидемията от коронавирус засегна дори играчите, които не присъстват в Китай

$238 млрд. от капитала на петте технологични гиганта се изпариха за ден

Снимка: Колаж/Снимки: БТА

Акциите на технологичните гиганти бяха ударени в понеделник, след като случаите на заразени с коронавирус скочиха и това поднови опасенията от забавяне на глобалната икономика, предава CNBC. 

Apple, Facebook, Amazon, Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google) – петте най-скъпо струващи американски компании по пазарна оценка – колективно загубиха над 238 млрд. долара от капитализацията си. Технологичните гиганти съставляват близо една пета от стойността на S&P 500, който затвори с 3.4% надолу вчера, записвайки най-лошото си дневно представяне от две години насам.

Това се случва на фона на по-широк спад на борсата, причинен от епидемията от коронавирус, която започна да се разпространява все по-бързо отвъд Китай, достигайки страни като Южна Корея, Иран и Италия. 

Понижението на американските акции в понеделник дойде след алармата „от най-високо ниво“, подадена от Южна Корея заради опасността от коронавируса. Италия също отчете рязко увеличение на регистрираните потвърдени случаи на заразени.

Подобният на грип вирус, наречен COVID-19, е засегнал близо 80 000 души в световен мащаб. Повечето от тези случаи са открити в Китай.

Apple има най-голямото присъствие в Китай от гореизброените пет американски гиганта. Компанията произвежда там някои от най-добрите си продукта и принудителното затваряне на фабрики в страната със сигурност ще се отрази на финансовите ѝ резултати в началото на 2020 г., а предупреждение за това вече бе отправено официално от компанията от Купертино.  

Останалите технологични гиганти от САЩ са по-малко засегнати от случващото се в Китай, а Google и Facebook на практика дори отсъстват от азиатската страна. Те обаче също се оказаха поразени, а причината се корени в по-големия страх от ефекта на епидемията върху глобалната икономика. 
Коментари: 0