МОН все пак ще обсъди новите учебни програми

Промените ще бъдат дискутирани и съгласувани

МОН все пак ще обсъди новите учебни програми
284 ~ 2 мин. четене

По време на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование членовете обсъдиха новите учебни програми, темата за картите за атестирането на педагогическите кадри и работата в работните групи, в които се обсъждат нормативните актове, съобщава министерството. 

След дискусии е взето решение новите учебни програми да бъдат обсъдени предварително и след това съгласувани с Отрасловия съвет. Ще се коментира и картата за атестиране на педагогическите специалисти.

В срещата са участвали заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева, представители на всички национално представени синдикални и работодателски организации и ръководители на дирекции в МОН.

В последните дни МОН обяви част от промените в учебните програми. Те обаче още не са в окончателен вариант, което предизвика съмнения в гражданите, че важни български произведения ще бъдат премахнати от програмата на учениците. Самото министерство не успя ясно да се обоснове какви ще са промените и защо. На този етап се знае единствено че някои от творбите ще бъдат преместени за изучаване в по-горни класове, като целта е подрастващите да ги възприемат и разбират по-лесно.

Две български произведения вече бяха премахнати от учебните програми, което отново предизвика негативен отзвук в обществото. Мнението на българите бе, че емблематични произведения като „Даваш ли, даваш, балканджи Йово“ на Пенчо Славейков и „Родната реч“ на Иван Вазов не трябва да отпадат.

Съмнения в компетентността на експертите от МОН предизвика изказването по време на пресконференция, че българите пет века са „съжителствали с османлиите“. Недоверие събуди и репликата на заместник-министъра Ваня Кастрева, че „
Робинзон Крузо е само един от авторите, които са в 6-ти клас“. Издателствата в страната пък изразиха недоволство от факта, че времето за пренаписване и издаване на учебниците е твърде кратко.

МОН има около един месец, за да оповести окончателния вариант на промените. В противен случай учебниците няма да бъдат отпечатани навреме за началото на учебната 2016 – 2017 година.

Подкрепи Economic.bg