Монблан продължава да губи височина

От 2001 г. насам върхът намалява средно с по 13 см годишно

Монблан продължава да губи височина

Снимка: Unsplash

1160 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Монблан, най-високият връх в Западна Европа, е загубил почти метър от височината си спрямо последното официално публикувано измерване, показват актуалните данни на френските експерти, цитирани от The Guardian. Научна експедиция в средата на този септември е установила смаляване до 4 807.81 метра от 4 808.72 метра, регистрирани през 2017 г.

Сега зависи от климатолозите, глациолозите и други учени да разгледат всички събрани данни и да изложат всички теории, за да обяснят това явление“, коментираха от екипа по време на пресконференция в град Сен Жерве-ле-Бен, намиращ се в подножието на Монблан.

Заради глобалното затопляне височината на Монблан тенденциозно намалява вече повече от десетилетие. Върхът е бил най-висок през 2007 г. (4 810.90 метра). 

„От зората на времето надморската височина на Монблан непрекъснато варира“, казаха експертите, отбелязвайки, че „скалистата“ част на върха достига 4 792 метра в най-високата си точка. 

Върхът губи средно по 13 сантиметра на година от 2001 г., обявиха експертите.

Целта на редовните измервания е да се създаде модел на ледената покривка и да се подаде точна статистика, която да бъде достъпна за всички експерти. Такива експедиции се провеждат на всеки две години. Експертите разкриха, че умишлено не са публикували „изключително ниското“ ниво, регистрирано през 2019 г., когато височината на върха е била 4 806.03 метра. 

„Това разчитане на данните и тяхното обявяване трябваше да бъде внимателно премислено. Затова взехме решение да изчакаме да видим данните за 2021 г. за повече научни обяснения“, казаха те.

Тази година експедицията се възползва от изключителните метеорологични условия, които са помогнали за възможно най-точното разчитане. Експертите предупредиха хората да не бързат с интерпретациите.

Не бива да правим прибързани заключения относно измерванията, които се извършват с такава прецизност едва от 2001 г.“, казва Денис Борел, един от експертите.

Подкрепи Economic.bg