Moody`s понижи кредитния рейтинг на Турция

Обстановката в страната остава нестабилна

Moody`s понижи кредитния рейтинг на Турция

Международната рейтингова агенция Moody`s промени дългосрочния кредитен рейтинг на Турция към понижаване, според прессъобщение от агенцията. Към настоящия момент кредитният рейтинг на страната е „Baa3”.

"Понижението се дължи на необходимостта от оценка на средносрочното въздействие на неуспешен военен преврат върху икономическия растеж на Турция, институциите и външните фактори, като се вземат предвид вече съществуващите проблеми в тези области", казва агенцията.

Moody`s заяви, че въпреки факта, че превратът се провали, неговото възникване предполага широк спектър от политически въпроси.

При изчисляването на кредитния рейтинг е отчетен устойчивият спад на вътрешното търсене, което по мнение на анализаторите, ще предизвика понижение на икономическия ръст в близките години.

В нощта на 16 юли 2016 турски военни направиха опит за военен преврат. Основният конфликт е в Анкара и Истанбул. Според последна информация, 208 турски граждани и 100 бунтовници са били убити, около 1500 души са били ранени.

Коментари: 0