Morgan Stanley прогнозира еврото и паундът да се изравнят през 2018 г.

Пазарите очакват възходящ тренд на единната валута

Morgan Stanley прогнозира еврото и паундът да се изравнят през 2018 г.
2555 ~ 1 мин. четене
Американската инвестиционна банка Morgan Stanley повиши прогнозата си за стойността на еврото през 2018 г., като обяви, че очаква единната валута да се изравни с британския паунд за първи път в 18-годишната й история.

В момента съотношението е 1 евро за 0.91 паунда. Прогнозата за съотношението с долара е 1.25 долара за евро, заяви Андрю Шийтс, главен стратег на банката, в интервю за Bloomberg.

"Пазарите ще се съсредоточат върху идеята, че сърцевината на Европа - Франция и Германия, работят за един по-силен Европейски съюз, като дават тласък за реформи, каквито не сме виждали от години. Това дава възходящ тренд на еврото", коментира Шийтс.

Единната валута поскъпна с 12% спрямо долара от началото на годината, на фона на подобряването на икономическия растеж, а страховете от популисткия бунт срещу Европейския съюз са намалели, след като политиците от традиционните партии спечелиха изборите във Франция и Холандия. Гласуването в Германия следващия месец дава повече основания за оптимизъм, тъй като анкетите показват, че германският канцлер Ангела Меркел ще спечели четвърти мандат, коментира Bloomberg.
Подкрепи Economic.bg