Москов: Размяната на ваксини с Турция не е незаконна

Знам какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен, заяви здравният министър

Москов: Размяната на ваксини с Турция не е незаконна
276 ~ 3 мин. четене

Няма нищо незаконно в процедурите по вноса и износа на ваксини от Турция, това заяви по Нова Тв здравният министър в оставка Петър Москов. По думите му размяната на ваксини с Турция става по силата на международно споразумение и процедурата не е същата както за фирмите, които осъществяват внос. Москов категорично отхвърли и твърденията, че е се е стигнало до размяната на ваксини с Турция, без да се опита да реши кризата чрез съдействие от държави в ЕС. Във вторник на Москов бяха повдигнати от прокуратурата три обвинения заради бартера на ваксините с Турция. 

„Обвинението срещу мен ме обижда, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината. Усилието на Здравното министерство е било постигането на максимална ефективност на публичните пари. На този фон обвинението в безстопанственост ми звучи обидно персонално. Вероятно това е пътят, по който трябва да мине, за да изчисти името си от лъжите”,

„Много добре знам какви икономически и медийни среди стоят зад публичната атака срещу мен. Това са средите, които доведоха българското здравеопазване до дереджето, в което го заварихме. Същите, които го управляваха в течение на 20 години”, заяви още той.

Той уточни, че обвиненията му са единствено и само във финансовите параметри на взаимното дарение с Турция, а не, че ваксината „Пентаксим” е некачествена или по някакъв начин вредна. „Имахме няколко становища, че предстои криза и трябваше моментално да се вземе решение. Питахме всяка една европейска държава могат ли да ни помогнат, но те нямаха ваксини. Всичко е по закон”, коментира Москов.

„Ако трябваше да купим 100-те хиляди броя „Пентаксим”, ние трябваше да платим 4.8 млн. лева. Как така като изнесеш нещо на стойност 370 хиляди лева и ти дарят нещо за милиони, си ощетил някого?”, попита здравният министър. Той е убеден, че има неясноти в разследването и в хода на досъдебното производство те ще бъдат изяснени.

Москов коментира още, че неговото задължение като здравен министър е било да гарантира имунизационния календар на България и той го направил. „Няма нито едно незаконно средство”, категоричен бе здравният министър в оставка.

„Заварихме болнична система, която не е предмет на каквато и да било разумна държавна политика и там потъват огромно количество пари. В момента екипът на Здравното министерство направи Национална здравна карта със задължителен характер – нещо, което 10 години беше само заявка, а сега вече е факт. Заварихме липсваща и лоша лекарствена политика. Към момента на базата на тежка експертна работа НЗОК взе от печалбите на фирмите милиони. Те отиват за лечение на хиляди български граждани. Тоест ние си прибрахме версиите и ги насочихме към здравната политика”, каза още Москов.

Относно коментара на ген. Атанас Атанасов, че той е бил договорен за министър, Москов заяви, че това е „долна лъжа”. „Участвал съм в преговорите, докато се договаряше управленската програма. След разговорите, които завършиха с уклончив успех, обвиненията срещу мен бяха, че съм недиалогичен”, обясни той.

„Не съм бил и за секунда част от официални и неофициални разговори за персоналния състав на правителството. Те се водеха от председателите на партиите. С Бойко Борисов не съм се договарял, ние сме подписали коалиционно споразумение и аз съм стоял зад него. Няма задкулисие и договорка”, категоричен бе Петър Москов. 

Подкрепи Economic.bg