Москва отказва категорично да върне Крим на Украйна

Темата за връщане на полуострова не може да бъде обсъждана, заяви руското външно министерство

Москва отказва категорично да върне Крим на Украйна

Русия няма да върне Крим в пределите на Украйна, нито има намерение да обсъжда въпроса с международните си партньори. Това заяви външното министерство на Руската федерация в отговор на изявлението на Белия дом, че американският президент Доналд Тръмп очаква черноморския полуостров да бъде върнат.

"Ние няма да върнем наша собствена територия. Крим принадлежи на Руската федерация", заяви Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, цитирана от Reuters.

"Темата за връщане на Крим не може да бъде обсъждана, защото Русия не обсъжда нейната териториална цялост с чуждестранни партньори, отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос относно изявлението на Белия дом.

Според руската страна, преобладаващото мнозинство от Крим ясно е показало, че иска да бъде част от Русия на проведения референдум през 2014 г.

Кримският въпрос не е обсъждан по време на телефонния разговор между Тръмп и Путин на 28 януари, заяви Песков и допълни, че Кремъл ще се опита да направи контакт с администрацията на американския президент, за да подобрят отношенията, които според Песков са в "плачевно състояние“. 

Коментари: 0