Може да се забави газовата връзка с Турция

За да изградим инфраструктура, трябва да има стабилност, заяви Георги Гегов

Може да се забави газовата връзка с Турция
248 ~ 1 мин. четене
Има опасност да се забави изграждането на газовата връзка с Турция заради събитията в южната ни съседка. Може да се забави и достигането на синьо гориво от Изток до Турция. Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. 

"За мен случващото се в Турция е доста обезпокоително, въобще за региона. По отношение на природния газ, естествено е, че имам някои съображения – първо, по отношение на бързото достигане на азиатския газ на територията на Република Турция, и второто, по скоростното изграждане на интерконектора с Турция", каза Гегов. 

Той посочи, че "Булгартрансгаз" е в контакт с турските колеги и се надява там нещата скоро да се успокоят и да продължи да се работи по начина, по който са работили до момента. 

Вие знаете, че, за да изградим инфраструктура, трябва да има стабилитет и спокойствие не само у нас, но и в региона, допълни Гегов.

В края на миналата година бившият премиер Давутоглу обеща, че газовата връзка ще бъде факт и България ще може да доставя азерски газ по газопровода ТАНАП.

Преди година Турция и Азербайджан започнаха строителни работи по нов тръбопровод за природен газ на стойност 10 млрд. долара. Тръбопроводът трябва да доставя синьо гориво от централноазиатската страна до Турция и до потребителите от Европейския съюз.
Подкрепи Economic.bg