МС разреши изграждането на прегради за 1 и 2 лъч на метрото

Кабинетът одобри и модернизация на ж.п отсечката Русе-Каспичан

МС разреши изграждането на прегради за 1 и 2 лъч на метрото

Снимка: Economic.bg

Кабинетът прие изменения в Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” (ОПТТИ) 2014-2020 г., с които ще се осигури възможност да се финансират автоматични перонни преградни врати, които ще се използват в метростанции по Линия 1 и Линия 2.

Такива стъклени прегради има по новите и все още неработещи спирки от третия диаметър на метрото, който се строи в момента. В началото на месец юни компанията оператор "Метрополитен" обяви обществена поръчка на стойност 3.2 млн. лв. без ДДС за изграждане на перонни прегради и на две от вече действащите спирки на метрото - при Националния стадион „Васил Левски“ и станция „Опълченска“. Миналата седмица стана ясно, че "Метрополитен" вече е сключил договор с единствения кандидат в обществената поръчка за проектиране, доставка и монтаж на автоматични перонни прегради за първи и втори метродиаметър. Става дума за ДЗЗД "Обединение Ер Ес Де Метро София", в което влизат "Атко трейд", "Ес Ка Де Хайтек" и "Ханатек систем".

Ако възложителят прецени, изпълнителят на поръчката може да достави съоръжения за още 10 спирки на стойност 15 млн. лв. без ДДС.

С други промени в ОПТТИ ще се започне модернизацията на осигурителните системи в железопътния участък Русе-Каспичан, която заменя проекта за внедряване на Европейска система за контрол на влаковете по протежение на жп отсечката София-Септември. По този начин ще се осигури висока степен на безопасност в жп отсечката.

Освен това в обхвата на програмата се включва финансирането на подготовката на проектите за развитие на железопътните възли Русе, Варна и Горна Оряховица.

Изменението на програмата включва още преразпределение на финансовия резерв за изпълнение по приоритетите на ОПТТИ, с оглед ефективно усвояване на ресурса и успешното изпълнение на програмата.
Коментари: 0