Правителството иска да си купи нов самолет

Процедурата е задействана, след като възникна проблем с правителствения „Фалкон“ с премиера на борда

Правителството иска да си купи нов самолет

Снимка: Wikipedia

Министерският съвет разпореди на генералния директор на "Авиоотряд 28", ген. Тодор Коджейков, да намери оферта за закупуване на нов правителствен самолет. Това става ясно от взетите решения на Министерския съвет (МС) по време на днешното заседание. Освен самолета, държавата планира да изгради и хангар за неговото съхранение и техническо обслужване.

Решението за покупка на нов самолет идва близо месец, след като навигационната система на правителствения „Фалкон“ отказа във въздуха, докато премиерът Бойко Борисов беше на борда. Инцидентът се случи при пристигането на правителствената делегация след среща в Солун на 15 ноември. Тогава ген. Тодор Коджейков призова за закупуване на нов самолет.

„Старата апаратура си показва своите дефекти, както една кола, която е на 20 години, не може да я сравняваме с една нова кола. Може би е време да се закупи някакъв нов самолет, в който не се вози само премиерът, вози се и президентът, вози се и министър-председателят - това са ръководството на държавата“. Това бяха думите на ген. Коджейков след инцидента, цитиран от БНТ.

Заради инцидента малкият самолет, който е във флотилията на "Авиоотряд 28" от 2001 г., беше "приземен". Поради това премиерът и партийната делегация на ГЕРБ пътуваха до Хърватия за конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) с големия правителствен Airbus A319, с което изненадаха домакините.

В същото хърватските медии писаха, че за конгреса Себастиан Курц, който вероятно отново ще бъде премиер на Австрия, е пътувал до там в икономична класа с редовен полет на 
Austrian Airlines.

„Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този „Фалкон“ и беше свободен само „Еърбъс“, коментира премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, отговаряйки на лидера на БСП, Корнелия Нинова, която го попита за използването на правителствения самолет до Загреб.

От решението на Министерския съвет не става ясно какъв самолет се търси – дали малък или „Еърбъс“.

През изминалите години имаше редица технически проблеми със сегашния „Фалкон“ докато премиерът е на борда. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

Коментари: 0