Мутафчийски настоява за задължително носене на маски на обществени места

По думите му страната ни е напът сама да се провали и затова трябват още по-строги мерки

Мутафчийски настоява за задължително носене на маски на обществени места

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

8992 ~ 2 мин. четене

Смятам, че трябва да се предложат още по-строги мерки. Трябва да се въведе абсолютно задължително носене на маски, както и да се наложи по-строг контрол върху събирането на много хора на едно място. Такова мнение изрази председателят на Националния оперативен щаб ген. Генерал Мутафчийски пред БНТ.

„В момента може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. До преди 3 седмици бяхме еталон. София беше пуста. Затова имахме добри резултати, но сега сме напът да се провалим“, добави Мутафчийски.

По думите му първите мерки са дали добър резултат и заболеваемостта не е обхванала голямо част от обществото. „Справяхме се, а сега сме напът да се провалим“, допълни той. Ген. Мутафчийски обясни, че основната цел е била да се задържи нисък процент на хората, които са с положителна проба за коронавирус, за да може здравната система на страна ни да удържи.

Припомняме, че на 30 март министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, която задължаваше всички граждани да носят защитни маски, когато се намират на обществени места независимо дали те са на закрито или открито, което предизвика сериозен обществен отзвук. Вследствие на това само само ден по-късно заповедта беше отменена, докато „не се постигне консенсус в обществото“.

Днес стана ясно още, че отново със заповед на здравния министър, се удължават всички противоепидемични мерки до края на извънредното положение - 13 май. Това означава, че до тогава се забранява работата на някои видове търговски обекти. Става въпрос за увеселителни игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, питейни заведения кафета, сладкарници. Моловете също остават затворени, с изключение на хранителните магазини, банките, застрахователите и аптеките в тях.

Подкрепи Economic.bg